Helsyviesti

Helsingin ajankohtaiset ympäristöaiheiset tapahtumat ja uutiset yhdessä uutiskirjeessä

Helsyviesti 29.11. – 8.12.2013

Leave a comment

Hyvää Älä osta mitään -päivää!  ÄOM käynnistää Krääsätön joulukuu -kampanjan, joka herättelee miettimään omaa arkikulutustaan ja joulushoppailua. Joulunaikaa voi fiilistellä nyt myös SLL:n joulukalenterin kera 🙂

Huom – Lisätietoa tapahtumista ja uutisista löytyy sisällysluettelon alta.

 ———— SISÄLLYSLUETTELO ————

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –

18.11. -14.12. Pääkaupunkiseudun neljä vuodenaikaa -valokuvanäyttely Tapulikaupungissa

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –

Ti 3.12. Hiilineutraali Helsinki -ilta

Ke 4.12. Seminaarisarja: Baltic Sea in a risk focus

Ke 4.12. Tietoisku: Kestävästi lihaa?

To 5.12. Tietoisku: Onko lottovoitto syntyä sikana Suomeen?

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –

1. Blogissa: Päivän haaste: Älä osta mitään

– AJANKOHTAISTA HELSINGISSÄ –

1. Virho: Vuoden 2013 taimenen kotiutusistutukset

2. HePo: HePolle Turvallinen stadilainen -palkinto

3. HKI: Suutarilan Siltalanpuistoon on suunniteltu täydennysrakentamista 850 asukkaalle

4. HKI: Yleiskaavan vision käsittely jatkuu lautakunnassa 3. joulukuuta

5. II: Ruokaa vai roskaa? Henkilöstöravintoloihin kampanja ruokahävikkiä vastaan

6. Vetoomus Meri-Rastilan, Kivinokan ja Vartiosaaren puolesta

– MUUTA AJANKOHTAISTA –

1. SLL: Luonnonystävän joulukalenterin 1. luukku aukeaa sunnuntaina

2. SLL: Näpit irti arktisista alueista!

3. SLL: Allin kevätmetsästykselle loppusinetti

4. LL: Luonto-Liiton Siilin peukku Sini Saarelalle

5. Ilmasto: Järjestöt: Hiiliteollisuus jyräsi ilmastotavoitteet Varsovan ilmastokokouksessa

6. Luomus: Luonnontieteellisessä museossa Lepakoita ja eläinten talvitouhuja joulukuussa

7. IL: Lama vähensi Itämeren laivaliikenteen päästöjä

8. LL: Älä osta mitään -päivä aloittaa krääsättömän joulun vieton

– KÄY KOMMENTOIMASSA SUUNNITELMIA JA KAAVOJA –

1. Mitä ajattelet tulevaisuuden kaupungista? Karttakysely yleiskaavan suunnitteluun (10 pv jäljellä!)

2. Kysely: Kampinmalmin ja Taka-Töölön asukaskysely

3. Kysely: Jakomäen, Tattarisuon ja Tattariharjun asukaskysely

4. Kysely: Polkupyöräily Pohjois-Haagassa (15 pv jäljellä)

5. Kysely: Polkupyöräily Roihuvuoressa (15pv jäljellä)

 ———— LISÄTIETOA TAPAHTUMISTA JA UUTISISTA ————

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –

18.11. -14.12. Pääkaupunkiseudun neljä vuodenaikaa -valokuvanäyttely Tapulikaupungissa

Tapulikaupungin kirjasto, Ajurinaukio 5. Kaikille avoimen valokuvakilpailun tarkoituksena oli innostaa kaupunkilaisia tarkkailemaan ja arvostamaan ympäröivää monimuotoista kaupunkiluontoa uudella tavalla. Kilpailu oli hyvin suosittu ja tuomaristo sai eteensä reippaan pinon hienoja otoksia. Kilpailun parhaita paloja voit nähdä kevääseen asti kirjastoja kiertävässä näyttelyssä. Tule tutustumaan upeisiin luontovalokuviin!

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –

Ti 3.12. Hiilineutraali Helsinki -ilta klo 17.

Ravintola Baker´s Tempo (Kalevankatu 2). Kutsumme sinut keskustelemaan, millaisin keinoin Helsinki pääsee hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Tilaisuudessa esitellään Helsingin -30 %-päästövähennysselvitystä (Jari Viinanen, ympäristökeskus), Helsingin Energian kehitysohjelmaa (Maiju Westergren, Helsingin Energia) sekä työn alla olevaa Helsingin yleiskaavaa (Alpo Tani, kaupunkisuunnitteluvirasto). HUOM – tilaisuus täynnä mutta peruutuspaikkoja voi tiedustella:  stadinilmasto@hel.fi.

Ke 4.12. Seminaarisarja: Baltic Sea in a risk focus klo 14.

Viikki, Biokeskus2, luentosali 2063 (Viikinkaari 9). Samu Mäntyniemi (UH): What do we know about oil risks in the Baltic Sea? Kenneth Kumenius (HAAGA-HELIA): Environmental and Safety Management Cooperation on Shoreline Oil Spill Response.

Ke 4.12. Tietoisku: Kestävästi lihaa? klo 16.

Porthania, Tiedekulma, Yliopistonkatu 3. Liha kuuluu perinteisesti suomalaiseen joulupöytään. Pitääkö siitä tuntea huonoa omaatuntoa? Miten liha näkyy ruokakulttuurissamme ja lihaksi kasvatettava eläin yhteiskunnassamme? Onko mahdollista tuottaa lihaa niin, ettei eläimen hyvinvointi heikkene ja ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä? Tietoiskujen jälkeen aiheesta keskustellaan yhdessä yleisön kanssa.

To 5.12. Tietoisku: Onko lottovoitto syntyä sikana Suomeen? klo 16.

Porthania, Tiedekulma, Yliopistonkatu 3. Kotimaista eläintuotantoa pitäisi suosia, mutta voivatko suomalaiset tuotantoeläimet paremmin kuin muualla Euroopassa? Mitä eläinten hyvinvointi tarkoittaa? Mitä kanat, siat ja naudat tarvitsevat voidakseen hyvin, ja miten tarpeet toteutuvat suomalaisilla kotieläintiloilla?

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –

1. Blogissa: Päivän haaste: Älä osta mitään

Marraskuun viimeisenä perjantaina vietetään maailmanlaajuista Älä osta mitään -päivää, joka haastaa jokaisen pidättäytymään ylimääräisestä ostamisesta yhden päivän ajan. Haaste on tarpeen, jotta edes kerran vuodessa kyseenalaistaisimme oman kulutuskäyttäytymisemme ja antaisimme aikaa ostamisen sijaan muille, tärkeämmille asioille. Kierrä siis kauppakeskukset kaukaa äläkä sorru päivän päätteeksi shoppailukierrokselle!

– AJANKOHTAISTA HELSINGISSÄ –

1. Virho: Vuoden 2013 taimenen kotiutusistutukset

Virtavesien hoitoyhdistys istutti vuonna 2013 yhteensä 82 700 kappaletta taimenen silmäpisteasteella olevaa mätimunaa. Talkoovoimin tehdyt istutukset koostuivat yhteensä aavistuksen alta 11 litrasta silmäpisteasteella olevaa mätiä. Istuttamisessa tarvittiin yhteensä 83 Whitlock-Vibert –mallista mätirasiaa.

2. HePo: HePolle Turvallinen stadilainen -palkinto

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry on myöntänyt vuoden 2013 Turvallinen stadilainen -palkinnon Helsingin Polkupyöräilijät ry:lle. Perusteluina palkinnon myöntämiselle ovat Helsingin Polkupyöräilijät ry:n katuajokoulutus, jossa korostetaan erityisesti polkupyörän oikeaa paikkaa liikenteessä, uudet esitteet liikennesäännöistä, Helsingin pyöräilevät kaupunginosat -demokratiapilotti, joka aktivoi asukkaita ja kouluttaa maahanmuuttajia sekä Hyvä Työpaikka Pyöräillä -palvelu, joka edistää työmatkapyöräilyä.

3. HKI: Suutarilan Siltalanpuistoon on suunniteltu täydennysrakentamista 850 asukkaalle

Suutarilaan Siltalanpuiston reunoille ja sitä ympäröiviin kortteleihin on suunniteltu uusia asuinkerros- ja pientalotontteja nykyiselle puistoalueelle ja osin nykyisille paikoitusalueille. Myös osalle nykyisistä tonteista on suunniteltu täydennysrakentamismahdollisuuksia. Uutta asuntokerrosalaa kaavamuutosalueelle olisi tulossa noin 36 900 kerrosneliötä. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee asemakaavan muutosehdotusta kokouksessaan tiistaina 3. joulukuuta.

4. HKI: Yleiskaavan vision käsittely jatkuu lautakunnassa 3. joulukuuta

Kaupunkisuunnittelulautakunta jatkaa yleiskaavan vision käsittelyä kokouksessaan tiistaina 3.12.2013. Vision käsittely alkoi lautakunnassa 22.10. Silloin asia jäi pöydälle. 3.12. kokouksen esityslista.

5. II: Ruokaa vai roskaa? Henkilöstöravintoloihin kampanja ruokahävikkiä vastaan

Jokainen meistä heittää vuodessa noin 23 kiloa alun perin syömäkelpoista ruokaa roskiin. Ilmastoinfo ja HSY järjestävät Palmian, HYY:n ja HUS:n noin 40 henkilöstöravintolassa lautashävikkikampanjan Ruokaa vai roskaa, jossa kiinnitetään huomiota linjastoravintoloiden hävikkiin: Ota vain se minkä syöt, älä muuta ruokaa roskaksi. Lue lisää ruokahävikistä MTT:n raportista

6. Luomus: Luonnontieteellisessä museossa Lepakoita ja eläinten talvitouhuja joulukuussa

Pohjoinen Rautatiekatu 13. Eläinten talvitouhuja ja muuta puuhaa museossa 26.11.–6.1. Seuraa eläinten jälkia, ryömi lumitunneliin, kurkista joulukalenteriin. Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma. Luonnontieteelliseen museon jännittävä näyttely avoinna vuoden 2013 loppuun. Sisäänpääsy 10/5 €.

7. Vetoomus Meri-Rastilan, Kivinokan ja Vartiosaaren puolesta

Kaavoittaja on osayleiskaavahankkeillaan hävittämässä merkittävän osan Itä-Helsingin luonnosta. MRL:n 39 §:n mukaiset yleiskaavan sisältövaatimukset kuitenkin edellyttävät, että asukkaille turvataan riittävät virkistykseen soveltuvat alueet sekä mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön.
Helsingin kaupunki on toimintaohjelmallaan sitoutunut turvaamaan luonnon monimuotoisuutta alueillaan. Meri-Rastilan metsä, Kivinokka ja Vartiosaari ovat nykyisellään riittävän laajoja, jotta luonnon monimuotoisuudella on mahdollisuus säilyä niissä.

8. LL: Älä osta mitään -päivä aloittaa krääsättömän joulun vieton

“Jouluna ihmiset kuluttavat helpommin ja tunteella, vaikka useimmille joulunajassa merkitsee eniten yhdessäolo. Lahjatavaraa ostetaan vain, koska se on tapana. Toivoisin, että yhä useampi antaisi tänä vuonna joululahjaksi tavaran sijasta yhteistä aikaa ja elämyksiä läheisilleen ja helpottaisi samalla painavaa pakettitaakkaa pukinkontissa”, kertoo huomisen kierrostaan valmisteleva  joulupukki.

– MUUTA AJANKOHTAISTA –

1. SLL: Luonnonystävän joulukalenterin 1. luukku aukeaa sunnuntaina

Seuraa luonnonystävän ikiomaa joulukalenteria, jossa valmistaudutaan jouluun luontoa tarkkaillen! 24 luukkua täynnä luonnon aarteita. Ensimmäinen luukku aukeaa sunnuntaina 1.12. Voit seurata kalenteria myös Facebookissa

2. SLL: Näpit irti arktisista alueista!

Suomen luonnonsuojeluliiton Lappeenrannassa 23.-24.11. kokoontunut liittovaltuusto muistuttaa, että arktisille alueille ei pidä mennä hätiköiden. Alueiden uusiutumattomien luonnonvarojen hyödyntämistä tulee arvioida pitkän aikavälin, kestävän kehityksen ja varovaisuusperiaatteen näkökulmasta. Alueilla ei tule toimia ennen kuin kansainväliset ympäristölait ovat kunnossa.

3. SLL: Allin kevätmetsästykselle loppusinetti

Korkein hallinto-oikeus hyväksyi tänään allin kevätmetsästystä vastaan tehdyt luonnonsuojelujärjestöjen valitukset. “On hyvä, että maa- ja metsätalousministeriö ja tuomioistuin ovat päätyneet samaan lopputulokseen. Allin kevätmetsästys lopetettiin jo viime vuonna asetuksella. Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset ovat nyt viimeinen sinetti kevätmetsästyksen lopulle Suomessa”, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.

4. LL: Luonto-Liiton Siilin peukku Sini Saarelalle

Luonto-Liiton liittovaltuusto on myöntänyt Siilin peukku -kunniamaininnan Sini Saarelalle ansiokkaasta kansalaisaktivismista ja Arktiksen suojelun ja ilmastonmuutoksen torjunnan nostamisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun. “Arktisen alueen öljynporaus on vastuutonta paitsi ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta, myös siksi, että suuren öljyonnettomuuden riski on kestämättömän suuri ja torjuntatyö onnettomuuden tapahtuessa olisi äärimmäisen vaikeaa. Arktisen alueen öljyvarat tulisikin ehdottomasti jättää meren pohjaan”, sanoo Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja Pia Pässilä.

5. Ilmasto: Järjestöt: Hiiliteollisuus jyräsi ilmastotavoitteet Varsovan ilmastokokouksessa

Varsovan yliajalle venyneet ilmastoneuvottelut päättyivät pettymykseen lauantaina 23. marraskuuta. Polttavasta kiireestä ja kokousta varjostaneesta Filippiinien hirmumyrskystä huolimatta kokous ei antanut lisäpontta päästöjen vähentämiselle tai riittävälle ilmastorahoitukselle. ”YK:n 19. ilmastokokous tullaan muistamaan Puolan sysimustana hiilikonferenssina. Ilmastokokouksessa esiteltyjen tutkimusten mukaan valtaosa olemassaolevista fossiilisista polttoainevaroista on jätettävä käyttämättä, jos ilmastokatastrofi halutaan välttää”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

6. IL: Lama vähensi Itämeren laivaliikenteen päästöjä

Taloudellinen lama on vähentänyt laivaliikenteen typen oksidien päästöjä kahdeksalla prosentilla (2009-2008). Itämeren rantavaltioiden alusten tuottamien typenoksidien määrä on noin puolet laivaliikenteen kokonaispäästöstä ja pelkästään Pohjoismaihin liputettujen alusten osuus on reilusti yli kolmannes. Muiden EU-maiden osuus on noin kolmannes loppujen tullessa EU-maiden ulkopuolista aluksista.

– KÄY KOMMENTOIMASSA SUUNNITELMIA JA KAAVOJA –

1. Mitä ajattelet tulevaisuuden kaupungista? Karttakysely yleiskaavan suunnitteluun (10 pv jäljellä!)

Olisiko kantakaupunki nykyistä isompi ja moottoriteiden tilalle rakennettu kaupunkibulevardeja? Pitäisikö raideliikenteellä päästä työhön, luontoon ja harrastusten äärelle nykyistä helpommin? Miten kasvavaan kaupunkiin saataisiin riittävästi asuntoja? Kerro ajatuksistasi osallistumalla kyselyyn, ja olet näin mukana valmistelemassa Helsingin uutta yleiskaavaa.

KERRO KARTALLA -KYSELYPALVELU

2. Kysely: Kampinmalmin ja Taka-Töölön asukaskysely

Asukaskyselyllä kartoitamme asukkaiden ja alueiden muiden käyttäjien näkemyksiä, toiveita ja ehdotuksia alueen puistojen ja katujen hoidon ja kunnostuksen sekä yleisen turvallisuuden ja viihtyisyyden parantamiseen. Aluesuunnitelman laadinta aloitetaan v. 2014 ja se ohjaa puistojen, katujen, torien ja aukioiden hoitoa ja peruskorjausta seuraavan 10 vuoden ajan.

3. Kysely: Jakomäen, Tattarisuon ja Tattariharjun asukaskysely

Asukaskyselyllä rakennusvirasto kerää suunnittelun taustatiedoksi asukkaiden mielipiteitä ja ehdotuksia alueen viher- ja katualueiden hoidon ja kunnostuksen sekä yleisen turvallisuuden ja viihtyisyyden parantamiseen. Aluesuunnitelman laadinta aloitetaan v. 2014 ja se ohjaa puistojen, metsien ja katujen hoitoa ja peruskorjausta seuraavan 10 vuoden ajan.

4. Kysely: Polkupyöräily Pohjois-Haagassa (15 pv jäljellä)

Tämän kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa Helsingin alueiden pyöräilyolosuhteista. Kertynyt tieto pyritään hyödyntämään kohdentamalla pyöräilyä edistäviä toimenpiteitä kyselyssä esiin tulleiden epäkohtien perusteella. Kysely on osa Helsingin polkupyöräilijät ry:n Pyöräilevät kaupunginosat demokratiapilottia.

5. Kysely: Polkupyöräily Roihuvuoressa (15pv jäljellä)

Tämän kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa Helsingin alueiden pyöräilyolosuhteista. Kertynyt tieto pyritään hyödyntämään kohdentamalla pyöräilyä edistäviä toimenpiteitä kyselyssä esiin tulleiden epäkohtien perusteella. Kysely on osa Helsingin polkupyöräilijät ry:n Pyöräilevät kaupunginosat demokratiapilottia.

——————————————————————-

Ystävällisin terveisin,
Johanna Kare-Haavisto
Järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

helsy@sll.fi
http://www.helsy.fi
050-3011633
Kotkankatu 9, 00510 Helsinki
Liity mukaan norppajengiin!

Leave a comment