Helsyviesti

Helsingin ajankohtaiset ympäristöaiheiset tapahtumat ja uutiset yhdessä uutiskirjeessä

Helsyviesti 11.10.2013

Leave a comment

Syksyn pimetessä ja säiden kylmetessä on hyvä hetki pysähtyä miettimään omaan energian kulutustaan. Hyvää Energiansäästöviikkoa kaikille 🙂

http://www.helsy.fi

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –
La 19.10. Linturetki Hankoon bussilla (ilm. 18.10. mennessä!)
21.9.-19.10 Pääkaupunkiseudun neljä vuodenaikaa -valokuvanäyttely Jakomäessä

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –
La 12.10. Kävele susien puolesta -hyväntekeväisyystempaus
La 12.10. Neonikotinoidiseminaari – Mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat pölyttäjiin ja pieneliöihin?
La 12.10. Marssi Monsantoa vastaan (geenimuunneltu ruoka)
7.-13.10. Energiansäästöviikkoa
Ti 15.10. Väestönkasvu -luentosarjassa: Väestönkasvu, ilmasto ja vesivarat + Riittääkö vesi Suomessa?
Ti 15.10. Puistomme kertovat -yleisöluento
To 17.10. Muuttuva ilmasto -luentosarjassa: Kasvit ja eläimet

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –
1. Blogissa: Helsingille riittää 800 000 asukasta

– AJANKOHTAISTA LÄHELLÄ JA KAUKANA –
1. SLL: Harakkasaari näyttää esimerkkiä energiansäästöön
2. SLL: Green Beltin suojelua parannettava Suomessakin
3. SLL-UP: Hiljaisuutta on suojeltava kaavoituksella
4. LL: Ilmastonmuutospaneeli IPCC:n johtaja tapasi kansalaisjärjestöjä Helsingissä
5. HKI: Pyöräpysäköinnin tarpeista kerätään tietoa verkkokyselyllä
6. HKI: Suutarilan Siltalanpuiston laidoille suunnitellaan koteja 850 asukkaalle
7. HSY: Ilmastoinfo haastaa vähentämään turhaa valaistusta
8. II: Ilmasto-sanomat 2/2013 julkaistu!
9. HKI: Uudet kaupunginosat -esitykset nyt yleisön nähtävillä
10. YM: Nevan jätevesitunneli valmistui – lähes kaikki Pietarin jätevedet puhdistetaan
11. LL: Helsingin lähimetsien kohtalonhetket – yleiskaavassa päätetään paljosta

– KÄY KOMMENTOIMASSA SUUNNITELMIA JA KAAVOJA –
1. Kysely: Polkupyöräily Pohjois-Haagassa
2. Kysely: Polkupyöräily Roihuvuoressa
3. Kysely: Pyöräpysäköinnin tarve Kluuvissa (11 päivää jäljellä)
4. Kysely: Pyöräpysäköinnin tarve Kalliossa ja Alppiharjussa (11 päivää jäljellä)

—————————————————————————

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –

La 19.10. Linturetki Hankoon bussilla klo 7:30-18
Lähtö Rautatientorin laidasta Mikonkadun tilausbussipysäkiltä ja paluu samaan paikkaan. Aamulla suunnataan siis Hangon lintuasemalle, jossa seurataan loppusyksyn muuttoa sekä toivon mukaan nähdään myös vähän rengastusta. Paluumatkalla pysähdys ainakin Karjaan Läppträsketillä, jossa nähdään muutolla levähtäviä vesilintuja. Retken hinta on aikuisilta 30 euroa ja alle 16-vuotiailta 15 euroa. Ilmoittautumiset viimeistään 18.10. Helsyn toimistoon: helsy(at)sll.fi

21.9.-19.10 Pääkaupunkiseudun neljä vuodenaikaa -valokuvanäyttely Jakomäessä
Jakomäen kirjasto, Jakomäenpolku 3. Kaikille avoimen valokuvakilpailun
tarkoituksena oli innostaa kaupunkilaisia tarkkailemaan ja arvostamaan
ympäröivää monimuotoista kaupunkiluontoa uudella tavalla. Kilpailu oli
hyvin suosittu ja tuomaristo sai eteensä reippaan pinon hienoja otoksia.
Kilpailun parhaita paloja voit nähdä kevääseen asti kirjastoja
kiertävässä näyttelyssä. Tule tutustumaan upeisiin luontovalokuviin!
http://www.sll.fi/uusimaa/helsy/13Valokuvakilpailu

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –

La 12.10. Kävele susien puolesta -hyväntekeväisyystempaus klo 13
Tapahtumaan kokoonnutaan kello 13 Kansalaistorilla Helsingin keskustassa. Kävele susien puolesta -tempauksessa otetaan kantaa suden suojelun puolesta ja kerätään varoja kouluvierailujen järjestämiseksi. Kulkueeseen ovat tervetulleita kaikki suden suojelun puolustajat ja heidän nelijalkaiset ystävänsä. Noin neljän kilometrin pituinen kävelyreitti kulkee Kansalaistorilta Töölönlahden ympäri päätyen Alppipuistoon, jossa osallistujille on tarjolla virvokkeita. Osallistujilta kerätään 10 euron osallistumismaksu, jonka tuotot käytetään suurpetoaiheisten kouluvierailujen järjestämiseen. Lapset ja koirat pääsevät mukaan ilmaiseksi.

La 12.10. Neonikotinoidiseminaari – Mitä ne ovat ja miten ne vaikuttavat pölyttäjiin ja pieneliöihin? klo 13-18
Nuorisoasiainkeskuksessa, Hietaniemenkatu 9 B, 00100 Helsinki. Mitä neonikotinoidit ovat? Miten ne vaikuttavat haitallisesti mehiläisiin, muihin pölyttäjiin ja pieneliöihin? Miten rypsin viljely onnistuu ilman neonikotinoideja? Mehiläiskadot Suomessa. Vanishing of the Bees – Mehiläisten katoaminen -filmi. Luennoitsijoina alan asiantuntijat mm Jari Huhtala ja Reijo Käki. Ilmoitathan tulostasi puh 0500-208 613.

La 12.10. Marssi Monsantoa vastaan (geenimuunneltu ruoka) klo 14
Narinkkatorilta (Narinkka 1). Tiesitkö että geenimuunnellulla soijalla ruokittu suomalainen sian- ja siipikarjan liha päätyy sinun ja läheistesi ruokapöytiin? Suuret suomalaiset rehun valmistajat ovat ottaneet geenimuunnellun soijan käyttöön. Suomen Rehun Turun tehtaalla käsitellään kiistellyn amerikkalaisen kemikaaliyhtiö Monsanton GMO-soijaa – jos syöt lihaa ja siipikarjaa, se on lautasellasi jo nyt. Osallistumalla Monsanton vastaiselle marssille näytät päättäjille ja elintarvikeyhtiöille, että haluat pitää suomalaisen luonnon ja lautasesi puhtaana. Samana päivänä Monsantoa vastaan marssitaan maailman ympäri.

7.-13.10. Energiansäästöviikko
Energiansäästöviikko on vuosittain viikolla 41 toistuva kampanja, jonka aikana kiinnitetään huomioita energiansäästöön ja tottumuksiin käyttää energiaa. Teemakampanjalla pyritään saamaan viikon aikana harjoiteltuja energiansäästökeinoja osaksi arkea, niin että niistä tulisi itsestäänselvyyksiä.

Ti 15.10. Väestönkasvu -luentosarjassa: Väestönkasvu, ilmasto ja vesivarat + Riittääkö vesi Suomessa?
Helsingin yliopiston päärakennus, vanha puoli (käynti Senaatintorin puolelta, 2. krs), SALI XIII. Väestönkasvu, ilmasto ja vesivarat –aiheesta puhuu Matti Kummu Aalto Yliopistosta. Riittääkö vesi Suomessa? -aihetta käsittelee Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta.

Ti 15.10. Puistomme kertovat -yleisöluento klo 17
Laiturilla Narinkkatorin reunalla (vanha bussiasema, Narinkka 2). Ritva Kyrklund Rakennusvirastosta esittelee Helsingin puistojen historiaa kaikille avoimessa tilaisuudessa. Luento pohjautuu Puistomme kertovat -näyttelyyn, jossa esitellään kuvin Helsingin puistojen muutoksia 1900-luvun alusta aina tähän päivään asti kuuden esimerkin avulla. Helsingin vanhat puistot ovat nähneet monenlaisia vaiheita historian kulussa.

To 17.10. Muuttuva ilmasto -luentosarjassa: Kasvit ja eläimet klo 17-19
Porthania, luentosali PI (Yliopistonkatu 3). Miten ilmastonmuutos näkyy luonnon monimuotoisuudessa? Millaiset lajit menestyvät, millaiset lajit kärsivät ilmaston muuttuessa? Professori Ilkka Hanski toimii Studia Generalia -tilaisuuden puheenjohtajana torstaina 17.10., jolloin teemana on Kasvit ja eläimet. Professori Mar Cabezan aiheena 17.10. on Muuttuvat eliölajistot ja professori Jouko Rikkinen luennoi aiheesta Ilmastonmuutos ja metsäluonto.

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –

1. Blogissa: Helsingille riittää 800 000 asukasta
Kaksi Helsingin tavattoman arvokasta virkistysaluetta, Vartiosaari ja Kivinokka, ovat todellisessa vaarassa jäädä rakentamisen jalkoihin. Helsingin suunnittelijat peluuttavat alueita vastakkain antaen ymmärtää, että on pakko luopua ainakin toisesta. Tähän ansalankaan ei virkistysalueiden puolustajien pidä sortua.

– AJANKOHTAISTA LÄHELLÄ JA KAUKANA –

1. SLL: Harakkasaari näyttää esimerkkiä energiansäästöön
Mietitkö asunnon rakentamista tai oletko kiinnostunut siitä, miten voit säästää energiaa omassa kodissasi? Jos vastasit kyllä, niin Hiilineutraalin Harakan energialuontopolku on sinua varten. Kävin tutustumassa tänä vuonna uudistuneeseen Harakan luontokeskukseen Helsingissä ja tykkäsin näkemästäni. Saarelle on tehty perinteisen luontopolun sijaan energiapolku, jonka varrella esitellään uusiutuvaa energiaa. Polku on erittäin havainnollistava: jokaisella pisteellä kerrotaan infotaulussa, minkä osuuden kyseinen uusiutuvan energian lähde tuottaa Harakan luontokeskuksen käyttöön.

2. SLL: Green Beltin suojelua parannettava Suomessakin
Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii Suomen ja Venäjän välisen Green Belt -vyöhykkeen suojelemiseen uusia toimia erityisesti Suomen puolella. Valtion vanhojen metsien hakkuut Itä-Suomessa olisi lopetettava välittömästi. Myös metsäluonnon suojelun heikkoa tilaa Kaakkois-Suomessa tulee parantaa.

3. SLL-UP: Hiljaisuutta on suojeltava kaavoituksella
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vaatii hiljaisille alueille omaa merkintää myös Uudenmaan maakuntakaavaan, jotta hiljaiset alueet myös säilyvät hiljaisina. Satakunnassa ja Pohjois-Savossa merkintä on jo käytössä maakuntatasolla. Hiljan päivän kunniaksi Uudenmaan piiri palkitsi Hiljainen haavanlehti -palkinnolla Satakunnan hiljaisten alueiden pilottiselvityksen tekijät Satakuntaliiton ympäristöasiantuntija Anne Savolan ja MMM Päivi A. Karvisen. Satakuntaliitto selvitti jo vuonna 2004 pilottihankkeena maakunnan merkittävät hiljaiset alueet.

4. LL: Ilmastonmuutospaneeli IPCC:n johtaja tapasi kansalaisjärjestöjä Helsingissä
Puolen tunnin epämuodolliseen ja mukavaan keskustelutilaisuuteen mahtui paljon kiinnostavia teemoja ilmastonmuutoksen kieltäjistä kansalaisjärjestöihin ja niiden tärkeyteen ilmastonmuutoskeskustelussa. Viime viikolla julkaistiin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n viidennen arviointiraportin yhteenveto (www.ipcc.ch). Rajendra Pachaurin mukaan raportin tärkeimpiä viestejä ovat muun muassa ilmaston hyvin varma lämpeneminen sekä se, että muutos johtuu ihmisen toiminnasta.

5. HKI: Pyöräpysäköinnin tarpeista kerätään tietoa verkkokyselyllä
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto laatii suunnitelmaa ydinkeskustan, Kallion ja Alppiharjun pyöräpysäköinnin parantamiseksi. Työn tueksi kaupunkilaisilta kerätään näkemyksiä paikoista, jonne tarvittaisiin pyörien pysäköintipaikkoja. Ideoita voi antaa 21. lokakuuta asti Kerrokartalla-palvelussa osoitteessa kerrokartalla.hel.fi. Keskustassa ja Kallion suunnalla on runsaasti pyöräilijöitä ja kysyntää pyöräpysäköinnille, liikennesuunnittelija Marek Salermo kaupunkisuunnitteluvirastosta perustelee.

6. HKI: Suutarilan Siltalanpuiston laidoille suunnitellaan koteja 850 asukkaalle
Suutarilan Siltalanpuiston reunamille suunnitellaan uusia asuintaloja. Asemakaavaluonnos esittää alueelle omakoti-, rivi- ja kerrostaloja noin 850 asukkaalle. Osa uusista taloista tulisi puistoa ympäröiville nykyisille tonteille. Siltalanpuiston keskeinen alue ja virkistysyhteydet säilyisivät rakentamisesta huolimatta. Kaavaluonnos on esillä 10.–31. lokakuuta mm. Suutarilan kirjastossa ja kaupungintalon ilmoitustaululla sekä kaupunkisuunnitteluviraston verkkosivuilla osoitteessa http://www.hel.fi/ksv kohdassa Nähtävänä nyt. Kaavan valmistelija on tavattavissa Suutarilan kirjastossa maanantaina 14. lokakuuta kello 15–19.

7. HSY: Ilmastoinfo haastaa vähentämään turhaa valaistusta
Ilmastoinfo osallistuu Energiansäästöviikkoon Kuka pelkää pimeää –kampanjalla. Huomio kiinnitetään erityisesti työpaikkojen yhteisten tilojen valaistukseen. Kampanjasivustolla kukapelkaapimeaa.fi voi valita omalle työpaikalle sopivimmat keinot valaistuksen säästöön. Sivustolla on helppoja, kaikkien toteutettavissa olevia vinkkejä, mutta myös vaativampia, joita alan ammattilainen voi tehdä. Kampanjaan voivat osallistua myös kotitaloudet. Kaikkien kampanjaan 8.11.13 mennessä osallistujien kesken arvomme elämyspalkinnon maanantaina 11.11.13 Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

8. II: Ilmasto-sanomat 2/2013 julkaistu!
Aiheina mm. ruokahävikki, lämmityksen hiilijalanjälki, kuluttajien energianeuvonta, liikenteen energiatehokkuus ja pyöräily. Lehden voit lukea verkosta osoitteesta:

9. HKI: Uudet kaupunginosat -esitykset nyt yleisön nähtävillä
Uudet kaupunginosat esittäytyvät -iltojen esitykset nähtävillä nyt! 25.9. klo pidetyn illan esitykset, aiheina: Kruunuvuorenranta, Kuninkaantammi, Honkasuo, Viikki, Myllypuro ja Alppikylä. 9.10. klo pidetyn illan esitykset, aiheina: Kalasatama ja Jätkäsaari.

10. YM: Nevan jätevesitunneli valmistui – lähes kaikki Pietarin jätevedet puhdistetaan
Pietarin vesilaitos käynnisti tänään 10. lokakuuta Nevan tunneliviemärin uuden jätevesipumppaamon. Tunneliviemärin ansiosta lähes kaikki Pietarin jätevedet voidaan nyt johtaa jätevedenpuhdistamoille käsiteltäviksi, mikä lopettaa lähes kokonaan kaupungin puhdistamattomien jätevesien päästöt Itämereen. Itäisimmän Suomenlahden tila on viimeisten tutkimusten mukaan parantunut Pietarin tehostuneen jätevesienkäsittelyn ansiosta.

11. LL: Helsingin lähimetsien kohtalonhetket – yleiskaavassa päätetään paljosta
Helsinkiläiset ovat suurkaupungin asukkaina erityisasemassa. Kovin monessa maailman pääkaupungissa ei ole yhtä hyviä mahdollisuuksia ulkoilla hienoissa metsissä. Hienot lähimetsät eivät silti tulevaisuudessa ole itsestäänselvyys Helsingissäkään. Uuden yleiskaavan työstö on jo aloitettu ja ensimmäisen luonnoksen pitäisi olla nähtävillä vuoden 2014 aikana. Tässä kaavassa lähiluonnon turvaaminen on suuri kysymys.

– KÄY KOMMENTOIMASSA SUUNNITELMIA JA KAAVOJA –

KERRO KARTALLA -KYSELYPALVELU

1. Kysely: Polkupyöräily Pohjois-Haagassa
Kysely Pohjois-Haagan pyöräilyolosuhteiden kehittämiseksi. Kertynyt
tieto pyritään hyödyntämään kohdentamalla pyöräilyä edistäviä
toimenpiteitä kyselyssä esiin tulleiden epäkohtien perusteella.

2. Kysely: Polkupyöräily Roihuvuoressa
Kysely Roihuvuoren pyöräilyolosuhteiden kehittämiseksi.

3. Kysely: Pyöräpysäköinnin tarve Kluuvissa (DL 21.10.)
Mihin Helsingin keskustassa Kluuvin alueella pitäisi sijoittaa pyörien pysäköintipaikkoja, jotta ne parhaiten palvelisivat pyöräilijöitä? Vastaa ja vaikuta alueen pyöräpysäköinnin kehittämiseen!

4. Kysely: Pyöräpysäköinnin tarve Kalliossa ja Alppiharjussa (DL 21.10.)
Mihin Kalliossa ja Alppiharjussa pitäisi sijoittaa pyörien pysäköintipaikkoja, jotta ne parhaiten palvelisivat pyöräilijöitä? Vastaa ja vaikuta alueen pyöräpysäköinnin kehittämiseen!

——————————————————————-

Ystävällisin terveisin,
Johanna Kare-Haavisto
Järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

helsy@sll.fi
http://www.helsy.fi
050-3011633
Kotkankatu 9, 00510 Helsinki
Liity mukaan norppajengiin!www.sll.fi/liity
_______________________________________________
Helsy-lista mailing list
Helsy-lista@sll.fi
http://sll.fi/mailman/listinfo/helsy-lista

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s