Helsyviesti

Helsingin ajankohtaiset ympäristöaiheiset tapahtumat ja uutiset yhdessä uutiskirjeessä

Helsyviesti 1.11.2013

Leave a comment

Syksy etenee ja pimeydestä voi nauttia esimerkiksi kotona kynttilänvalossa tai ulkona luonnossa rauhoittumalla keskellä kaikkea kiirettä. Ensi viikolla on ensimmäinen Hävikkiviikko ja silloin onkin hyvä hetki miettiä päätyvätkö omat ruokaostokset suoraan (bio)jätteeseen vai voisiko niistä taikoa jotain hauskaa syötävää vielä. Ja keskiviikkona lounaan voi hakea myös Narinkkatorilta jos ei omat rippeet riitä 🙂

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –

21.10 – 16.11 Pääkaupunkiseudun neljä vuodenaikaa -valokuvanäyttely Paloheinässä

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –

La 2.11. Ketkä liikkuvat öisin? – Tule katsomaan Luonnontieteelliseen museoon

Su 3.11. Myrskyvaroitus-iltamat Tavastialla

Ke 6.11. Saa syödä! -tapahtuma narinkkatorilla

Ke 6.11. Pisararadan asukastilaisuus: Töölö ja keskusta

To 7.11. Luentosarja: Muuttuva ilmasto – Kansainväliset sopimukset

Pe 8.11. Hyvät kaupat. Kivijalka ja Ostari rakennemuutoksessa -kirjan julkistamistilaisuus

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –

1. Blogissa: Pian lintuja saa tarkkailla Haliaksella luvatta

– AJANKOHTAISTA LÄHELLÄ JA KAUKANA –

1. HSY: Ilmastoveivi-palvelussa voit kokeilla millaiselta tulevaisuus PK-seudulla näyttää

2. Hävikkiviikolla 4.-10.11. järjestetään tempauksia ja mietitään ruokahävikin suurta määrää

3. HSY: Tavaraa parempia lahjaideoita isänpäivän alla uudesta verkkopalvelusta

– KÄY KOMMENTOIMASSA SUUNNITELMIA JA KAAVOJA –

1. Kommentoi ja keskustele Helsingin tulevaisuudesta – Yleiskaava 2030

2. Kysely: Polkupyöräily Pohjois-Haagassa

3. Kysely: Polkupyöräily Roihuvuoressa

4. Kysely: Kaupunkinisäkkäät

—————————————————————————

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –

21.10 – 16.11 Pääkaupunkiseudun neljä vuodenaikaa -valokuvanäyttely Paloheinässä

Paloheinän kirjasto, Paloheinäntie 22. Kaikille avoimen valokuvakilpailun tarkoituksena oli innostaa kaupunkilaisia tarkkailemaan ja arvostamaan ympäröivää monimuotoista kaupunkiluontoa uudella tavalla. Kilpailu oli hyvin suosittu ja tuomaristo sai eteensä reippaan pinon hienoja otoksia. Kilpailun parhaita paloja voit nähdä kevääseen asti kirjastoja kiertävässä näyttelyssä. Tule tutustumaan upeisiin luontovalokuviin!

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –

La 2.11. Ketkä liikkuvat öisin? – Tule katsomaan Luonnontieteelliseen museoon

Maapallo kääntää kylkensä varjoon, värit syvenevät kohti mustaa ja hämärä laskeutuu. Moni matkaa unten maille, mutta toiset lähtevät liikkeelle. Terästä aistisi ja selvitä ketkä yössä hiippailevat, kuka kikattaa savannilla tai viuhahtaa pään ylitse suomalaisessa suviyössä. Koko perheen tapahtuma Luonnontieteellisessä museossa pyhäinpäivänä la 2.11. klo 16–20.Tapahtuman pääsymaksut 5 / 10 e.

Su 3.11. Myrskyvaroitus-iltamat Tavastialla klo 20-02

Tavastia-klubi, Urho Kekkosen Katu. Ilmastonmuutosta ei valitettavasti ole peruttu. Nyt on aika toimia! Paneelikeskustelu ja hyväntekeväisyyskonsertti Tavastialla.Tavastian hyväntekeväisyyskonsertissa klo 20 esiintymässä Anssi Kela ja hänen House Bandinsä sekä iltaa tähdittävät solistit, kuten Irina, Yona ja Janna.Paneelikeskustelun teemoina ovat: Mitä ilmaston muutoksen torjumiseksi on jo tehty? Mitä meidän tulisi tehdä niin yksityishenkilönä kuin eri organisaatioiden toimesta? Miten muutamme tämän valtavan haasteen mahdollisuudeksi ja tieksi kohti kestävää hyvinvointia? Liput 20 e/ 12e. Tämän illan voi kokea vain kerran!

Ke 6.11. Saa syödä! -tapahtuma narinkkatorilla 7:30 lähtien

Helsingin keskustassa Narinkkatorilla jaetaan 5000 ohikulkijalle ilmainen kasvisruokalounas. Tempaus liittyy viikolla 45 vietettävään Hävikkiviikkoon. Lounaan resepti on palkitun keittiömestari Jaakko Nuutilan käsialaa ja sen valmistavat ja jakavat Haaga-Helian ammattikorkeakoulun keittiömestariopiskelijat. Ruoka valmistetaan kaupoilta ylijäävistä raaka-aineista. Lounasruokaa valmistetaan ja tarjoillaan paikan päällä klo 10.30 alkaen. Jos et ehdi Narinkkatorille lounasaikaan, voit napata lounaan mukaan jo aamulla töihin mennessä Orthexin lahjoittamassa eväsrasiassa. Eväsrasioissa lounaita jaetaan jo 7.30 alkaen.

Ke 6.11. Pisararadan asukastilaisuus: Töölö ja keskusta klo 18.

Laiturilla Kampissa, vanhalla linja-autoasemalla, Narinkka 2. Pisararata on Helsingin keskustan alle suunniteltu lähijunien tunnelirata, joka sujuvoittaa koko maan rautatieliikennettä. Toteutuessaan se tarkoittaa Helsingin seudun lähijunien siirtymistä omalle pisaranmalliselle raideosuudelleen Pasilan eteläpuolella. Pisararadan maanalaisia asemia suunnitellaan Töölöntorin läheisyyteen, keskustaan Kampin ja rautatieaseman väliin sekä Hakaniemeen.

To 7.11. Luentosarja: Muuttuva ilmasto – Kansainväliset sopimukset klo 17.

Porthania, luentosali PI (Yliopistonkatu 3). Dosentti Kati Kulovesi: Sopimukset ja ilmastonmuutoksen hallinta ja VTT:n Antto Vihma: Ilmastonmuutos, kansainvälinen yhteistyö ja turvallisuus. Alustusten jälkeen luennoitsijat vastaavat yleisön kysymyksiin. Luentosarja on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Pe 8.11. Hyvät kaupat. Kivijalka ja Ostari rakennemuutoksessa -kirjan julkistamistilaisuus

Sekä keskustan kivijalkaliikkeissä että vanhoissa esikaupunkialueiden ostoskeskuksissa on kysymys lähipalveluista, joiden tarve lisääntyy tulevaisuudessa monesta syystä. Tutkimuksessa eri kirjoittajat pohtivat, miksi niin monien toivoman elävän kaupunkiympäristön tuottaminen on niin vaikeaa. Kivijalkaliikkeet ovat menettäneet asemansa sosiaalisen elämän keskuksina, vai ovatko? Mitä rakenteellisia edellytyksiä ja esteitä kivijalkayrittämisellä on?   Metropoliseudulla on vielä ostoskeskusverkosto, jonka säilyminen ei ole lainkaan itsestään selvää.

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –

1. Blogissa: Pian lintuja saa tarkkailla Haliaksella luvatta

Helsyn järjestämällä Hangon linturetkellä (19.10.) pääroolia näyttelivät kujeilevat ja pelottomat pyrstötiaiset, joita pyrähteli parvina pensaasta toiseen niin Hangon lintuasemalla, Uddskatanilla kuin Karjaan Lepinjärvelläkin. Lintuoppaidemme Risto Nevanlinnan ja Petro Pynnösen johdolla tavoitimme luuppeihimme myös sellaisia lintulajeja, joita kaikki meistä retkeläisistä eivät olisi huomanneet ilman oppaitamme ja kokeneita lintuharrastajia. Ensi kesänä siivekkäiden ja herkän luonnon ihailu Uddskatanilla voi olla entistä helpompaa luparumban jäädessä historiaan.

– AJANKOHTAISTA LÄHELLÄ JA KAUKANA –

1. HSY: Ilmastoveivi-palvelussa voit kokeilla millaiselta tulevaisuus PK-seudulla näyttää

Tervetuloa laatimaan pääkaupunkiseudulle ilmastonmuutoksen hillinnän tulevaisuuskuva. Ilmastoveivillä teet siitä juuri sellaisen kuin itse haluat! Millä tavalla kaukolämpö tuotetaan, kuinka suurissa asuinnoissa asumme, mikä merkitys on aurinkopaneeleilla tai sähköautoilla? Ratkaisuja tarvitaan kaikilla sektoreilla. Tartu veiviin ja käännä pääkaupunkiseudun päästöt uudelle tasolle!

2. HSY ym: Hävikkiviikolla 4.-10.11. järjestetään tempauksia ja mietitään ruokahävikin suurta määrää

Ensimmäistä valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 4.-10.11. Kuluttajaliitto on haastanut mukaan kumppaneita eri aloilta viestimään kuluttajille ruokahävikin vähentämisestä. Kuluttajille jaetaan vinkkejä, kerrotaan hävikkifaktoja ja ennen kaikkea kannustetaan kiinnittämään huomiota omaan ruokahävikkiin. Hävikkiviikon Facebook –sivuilla osoitteessa http://www.facebook.fi/havikkiviikko kerrotaan kumppaneiden toimista viikon aikana. Hävikkiviikolla julkaistaan joka päivä uusi Syötävät –sarjakuva.

3. HSY: Tavaraa parempia lahjaideoita isänpäivän alla uudesta verkkopalvelusta

Syntyvän jätteen määrää voi konkreettisesti vähentää antamalla lahjaksi palveluja, elämyksiä, aikaa tai hyvää mieltä. Annajotainmuuta.fi-palvelu tarjoaa lahjavinkkejä vuoden ympäri vaihtuvilla juhlateemoilla. Vinkkejä voi selata hakukoneella, jossa hakukriteerejä ovat muun muassa saajan ikä. Lisäksi palvelu tarjoaa lahjakorttipohjan, jolla antaja voi kertoa lahjastaan.

– KÄY KOMMENTOIMASSA SUUNNITELMIA JA KAAVOJA –

1. Kommentoi ja keskustele Helsingin tulevaisuudesta – Yleiskaava 2030

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on aloittanut uuden yleiskaavan laatimisen. Yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä. Yleiskaava ohjaa asemakaavoitusta ja muuta tarkempaa suunnittelua. Helsinki on jo lähes kokonaan asemakaavoitettu, joten nykyisiä asemakaavoja tullaan muuttamaan uuden yleiskaavan perusteella. Uusi yleiskaava koostuu kolmesta osiosta: visiosta, yleiskaavakartasta ja toteutusohjelmasta.

KERRO KARTALLA -KYSELYPALVELU

2. Kysely: Polkupyöräily Pohjois-Haagassa

Kysely Pohjois-Haagan pyöräilyolosuhteiden kehittämiseksi. Kertynyt
tieto pyritään hyödyntämään kohdentamalla pyöräilyä edistäviä
toimenpiteitä kyselyssä esiin tulleiden epäkohtien perusteella.

3. Kysely: Polkupyöräily Roihuvuoressa

Kysely Roihuvuoren pyöräilyolosuhteiden kehittämiseksi.

4. Kysely: Kaupunkinisäkkäät

Oletko nähnyt tänä vuonna tai aiemmin tällä vuosituhannella Helsingissä rottaa, siiliä, kettua, mäyrää tai supikoiraa? Elävänä tai kuolleena? Niin mekin, mutta emme kaikkialla missä te, arvoisat lukijat! Helsingin kaupungin ympäristökeskus kerää tietoja näistä melko helposti tunnettavista nisäkkäistä.

——————————————————————-

Ystävällisin terveisin,
Johanna Kare-Haavisto
Järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

helsy@sll.fi
http://www.helsy.fi
050-3011633
Kotkankatu 9, 00510 Helsinki
Liity mukaan norppajengiin! http://www.sll.fi/liity

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s