Helsyviesti

Helsingin ajankohtaiset ympäristöaiheiset tapahtumat ja uutiset yhdessä uutiskirjeessä

Helsyviesti 18.5. – 25.5.2014

Leave a comment

Jos toimiminen ympäristöasioiden puolesta kiinnostaa niin suuntaa maanantaina suunnittelemaan loppuvuoden tiedotustoimintaa tai hyppää mukaan tapahtumatoimintaan tulemalla tiistaina Maailma kylässä -koulutukseen ja viikonloppuna mukaan SLL:n PK-seudun pisteelle. Lisätietoja: helsy@sll.fi. Nähdään Maailma kylässä -festareilla ja aurinkoista viikonloppua 🙂

 – – – – – – SISÄLLYSLUETTELO – – – – – –

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –

Ma 19.5. Tiedotusryhmän kokous

Ti 20.5. Maailma kylässä -koulutus vapaaehtoisille

Pe 23.5. Iltayön vaellus Talosaaren Torpalle yölaulajia ja lepakoita tarkkaillen

La 24.5. – su 25.5. Helsy ja SLL Maailma kylässä -festivaaleilla

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –

Su 18.5. Kaupunkiviljelykoulu Kääntöpöydällä

Su 18.5. Kupolin herkku: Kaivostoiminta

Ma 19.5. Kuninkaantammentien ja Kuninkaantammenkallion keskustelutilaisuus

Ti 20.5. Tiedekulma: Kestävästi kasvava metropolialue – mitkä mahdollisuudet!

Ti 20.5. Luontoretki: Suomenlahti-vuosi – Kallahdenniemen luonto

Ti 20.5. Kompostointikurssi Kumpulan siirtolapuutarhassa

To 22.5. Saaristomme on suojeltava – seminaari

To 22.5. Laajasalon liikenneyhteyden ympäristövaikutusten arviointi – kuulemistilaisuus

Pe 23.5. Mielenosoitus: EU:n ja USA:n sopimusneuvottelut uhkaavat demokratiaa ja luonnonvarojamme

Ma 12.5. – su 25.5. Siisti Biitsi -kamppanja

La 24.5. – su 25.5. Kevätseuranta -viikonloppu

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –

1. Blogissa: Visioita ja painajaisia

2. Helsy Pasilan keskustakorttelista

3. Helsy Helsingin Energian biopolttoaine YVA:sta

4. Helsyn Meri-Rastilan valituksen 2. vaihe

– AJANKOHTAISTA HELSINGISSÄ –

1. HePo: Pyöräilyn edistäminen arjessa -ohjelma katsottavissa netistä

2. Hki: Helsingin Keskuspuisto täyttää 100 vuotta

3. Hki: Hajajätevesiasetus vaikuttaa myös Helsingissä

4. Hki: Mistä Helsingin kaupunginosissa puhutaan?

5. Hki: Urban Helsinki tekee varjoyleiskaavaa

6. HSY: Pääkaupunkiseudun ilmastoteoilla kohti ilmastonmuutoksen hillitsemistä

7. Dodo: Hanki lavakauluksia kaupunkiviljelmiä varten

8. HSL: Vuoden innostavin työmatkapyöräilijä valittiin

– MUUTA AJANKOHTAISTA –

1. SLL: Eurovaalit lähestyvät – onko ehdokkaasi luonnon puolella?

2. SLL: Metsätalous saa vapaasti häiritä lintuja ja tuhota pesiä

3. LL: Luonto-Liiton susiryhmä esittää petokorvausjärjestelmän täysremonttia

4. Ilmasto.org: Eurovaaliehdokkaiden tavoitteita EU:n ilmastopolitiikalle

5. PK: Suomalaiset kannattavat ilmastolakia

6. WWF: Kuusi suomalaisyritystä vaihtaa ympäristöystävällisempään soijaan

7. YM: Ota kantaa: voiko ympäristöä koskeviin päätöksiin vaikuttaa

8. YM: Strategia: Biotalous on talouden seuraava aalto

9. ELY: Suomen ja Viron välisen kaasuputken ympäristövaikutusten arviointi alkanut

10. IL: Säärintamat voivat aiheuttaa äkillisiä vedenkorkeusvaihteluita rannikolla

11. IL: Siitepölyennusteet tarkentuvat huomattavasti

– KÄY KOMMENTOIMASSA KAUPUNGIN SUUNNITELMIA –

1. Helsingin tulevaisuus tekeillä – Yleiskaava 2050

2. Kerro mielipiteesi Pikku Huopalahden suunnitelmista

 – – – – – – LISÄTIETOA TAPAHTUMISTA JA UUTISISTA ALLA – – – – – –

– HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA –

Ma 19.5. Tiedotusryhmän kokous klo 17:30

SLL Toimisto, kokoushuone Kuutti (Kotkankatu 9, 3. krs). Tule suunnittelemaan kesän ja syksyn toimintaa, niin uudet kuin toiminnassa jo mukana olevat ovat tervetulleita! Nyt kun 2014 Cityhuuhkajan toimittaminen on hellittänyt Helsyn tiedotusryhmä kokoustaa jälleen. Agendalle ainakin sosiaalinen media ym. toiminnasta tiedottaminen ja kuvapankin perustaminen sekä alustavia suunnitelmia ensi vuoden Cityhuuhkajan aloittamisesta syksyllä (jäsenlehti). Lisätietoja saa helsy@sll.fi ja uudetkin ovat tervetulleita mukaan 🙂 Nähdään maanantaina!

Ti 20.5. Maailma kylässä -koulutus vapaaehtoisille klo 17. 

SLL Toimisto, kokoushuone Norppa (Kotkankatu 9, 3. krs). Tule auttamaan Helsyä Maailma kylässä-festareille. SLL:n PK-seudun pisteelle tarvitaan vapaaehtoisia päivystämään ja juttelemaan ihmisten kanssa. Koulutuksessa puhutaan perusasioita Luonnonsuojeluliitosta, ihmisten kontaktoinnista sekä jäsenhankinnasta. Lisäksi tietenkin pientä tarjoilua ja mukavaa meininkiä 🙂 Tämä on helppo tapa tulla mukaan tapahtumatoimintaan. Jos kiinnostuit laita viestiä helsy@sll.fi ja tule MK-koulutukseen kuulemaan lisää!

Pe 23.5. Iltayön vaellus Talosaaren Torpalle yölaulajia ja lepakoita tarkkaillen klo 21. 

Lintuoppaamme Paul Segersvärdin johdolla kävellään Porvarinlahden kautta Talosaaren Torpalle, josta tullaan takaisin kimppatakseilla. Lähtöpaikka: bussin 96 päätepysäkki Porslahdentien päässä Vuosaaressa. Retki päättyy klo 24 Torpalla. Retken voi myös keskeyttää Kantarnäsissa noin klo 22.50 ja kävellä Talosaarentietä 1,7 km Uudelle Porvoontielle, jossa bussi 93 on pysäkillä noin klo 23.30. Torpalle asti saapuneiden kesken arvotaan upouusi lintukirja. Säävaraus: yhtäjaksoisen sateen sattuessa retki peruuntuu. Retken vaativuus: helppo–keskitaso kävelymatka huomioiden (noin 5,5 km Vuosaaresta Torpalle). Varusteet: Säänmukainen vaatetus, kiikari, jos on, ja omat eväät. Retki on kaikille avoin. Lisätiedot: Mirja Reijonen, p. 050 1420. Torpalla yöpymistiedustelut helsy@sll.fi tai 050 301 1633 (ti-ke klo 10:30-17:30).

La 24.5. – su 25.5. Helsy ja SLL Maailma kylässä -festivaaleilla

Rautatientori ja Kaisaniemenpuisto. Helsy ja SLL osallistuvat tuttuun tapaan Maailma kylässä festivaaleille, tule sinäkin nauttimaan kesän aloittavasta iloisesta tapahtumasta! Helsyn ja PK-seudun muut SLL-toimijat löydät Kaisaniemen suihkulähteiden ja ratapihan välistä (paikka G472), tule ihmeessä käymään ja tutustumaan PK-seudun toimintaan. Luonnonsuojeluliitto on tänä vuonna muiden ympäristöjärjestöjen kanssa pitämässä Ilmastotelttaa Rautatientorilla. Ympäristöjärjestöjen Ilmastoteltassa etsitään yhdessä ratkaisuja maapalloa uhkaavaan ilmastokatastrofiin. Tervetuloa molempiin!

– MUITA TULEVIA TAPAHTUMIA –

Su 18.5. Kaupunkiviljelykoulu Kääntöpöydällä klo 11-17

Pasilan Kääntöpöytä (Tallikatu). Toista kertaa järjestettävä kaupunkiviljelykoulu toivottaa kaupunkiviljelystä kiinnostuneita opettelemaan uusia taitoja. Tänä vuonna keskitytään erityisesti multaan, saamme myös kuulla miten mukulat saadaan mukaan kasvimaalle ja kokeneelta parvekeviljelijältä saa tulla kysymään astiaviljelyyn liittyviä kysymyksiä. Ennen koulupäivää klo 10:30-11:00 opettajahuoneen kahveilla, jossa myös oppilaat voivat ostaa kupin kahvia ennen ensimmäistä oppituntia. Keskellä koulupäivää on lounastunti jolloin on tarjolla omakustanteinen lounas Kahvila Kääntöpöydässä. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Oppilaat voivat osallistua vapaasti niille tunneille joille haluavat, ei tarvitse olla kaupunkiviljelykoulussa koko päivää.

Su 18.5. Kupolin herkku: Kaivostoiminta klo 16.

Kupoli, Uusi ylioppilastalo (Mannerheimintie 5 B, 7. krs). Lisää ympäristön ja elinolojen pilaamista voitontavoittelun nimissä vai stoppi haitalliselle kaivostoiminnalle? Luonnonsuojeluliiton Pertti Sundqvist alustaa Suomen kaivosbuumista ja sen ongelmista. Energia-aktivisti Kaisa-Reeta Koskinen kertoo elektroniikkajätteen kierrätyksen ongelmista ja mahdollisuuksista. Tarjolla vegaanisia soija-ohrapasteijoita, täytettyjä paprikoita, quinoaa sekä villivihannessalaattia 3 euron suositushintaan. Tila ei valitettavasti ole esteetön; hissillä pääsee 6. kerrokseen. Tarkemmat tiedot esteettömyydestä saat osoitteesta helsinki@maanystavat.fi. Tervetuloa!

Ma 19.5. Kuninkaantammentien ja Kuninkaantammenkallion keskustelutilaisuus klo 16.

Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen kokoustila (Kuninkaantammentie 17). Kalliorinteelle Kuninkaantammen uuden asuinalueen länsiosaan on suunnitteilla asuntokorttelit noin 800 asukkaalle sekä lähivirkistysaluetta. Kuninkaantammentien ympäristöön suunnitellaan uusia pientalokortteleita noin 250 asukkaalle. Nykyisten omakotitonttien rakentamistehokkuutta korotetaan. Vedenpuhdistuslaitoksen pohjoispuolella sijaitsevalla asuntotontilla tutkitaan mahdollisuuksia pientalorakentamiselle. Tervetuloa keskustelemaan ja kuulemaan suunnitelmista!

Ti 20.5. Tiedekulma: Kestävästi kasvava metropolialue – mitkä mahdollisuudet! klo 16.

Porthania, katutaso (Yliopistonkatu 3). Julkisessa keskustelussa toistuvat väitteet Helsingin metropolialueen tulevaisuuden haasteista ja ongelmista. Miten kaupunkitutkijat näkevät tilanteen ja mitä tuore tutkimus kertoo meille? Helsingin metropolialueen yliopistojen, korkeakoulujen ja kaupunkien yhteisen Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka -ohjelman tutkimus- ja  kehittämishankkeet esittäytyvät.

Ti 20.5. Luontoretki: Suomenlahti-vuosi – Kallahdenniemen luonto klo 18.

Retki alkaa Kulttuurikeskus Sofian risteyksestä (Kallvikinniementie 35). Valoisa hongikko sekä varpukasvien, sammalien ja jäkälien täplittämä kangasmaasto muodostavat Kallahden harjuniemen karun metsämaiseman. Rantaniityllä laulaa niittykirvinen. Lähiluodolla pesivät punajalkaviklo ja lapintiira. Haahka ja isokoskelo uittavat jo poikasiaan. Julkisilla lähimmäksi lähtöpaikkaa pääsee bussilla 96 (n. 1½ km kävely lähtöpaikalle) tai metrolla (Rastilan asema tai Vuosaaren asema, n. 2 km kävely lähtöpaikalle). Vapaa pääsy. Retken järjestävät Gardenia ja Helsingin kaupungin ympäristökeskus.

Ti 20.5. Kompostointikurssi Kumpulan siirtolapuutarhassa klo 18.

Kumpulan siirtolapuutarha, kerhotalo, Kalervonkatu 1. Tervetuloa mukaan parin tunnin leppoisalle ja käytännönläheiselle luennolle! Lisätietoja: Mirja Arajärvi, p. 040 576 8733

To 22.5. Saaristomme on suojeltava – seminaari klo 17.

Pikkuparmalentin Kansalaisinfo (Arkadiankatu 3). Seminaari saaristokansallispuistojen kehittämisestä ja Porkkalan kansallispuiston perustamisesta. Luvassa on alustuksia aiheesta eri näkökohdista sekä keskustelua. Isäntänä Eduskunnan luonto- ja ympäristöryhmä sekä mukana Suomen luonnonsuojeluliitto Uusimaa ja WWF. Vapaa pääsy.

To 22.5. Laajasalon liikenneyhteyden ympäristövaikutusten arviointi – kuulemistilaisuus klo 18.

Kaupunkisuunnitteluviraston auditorio (Kansakoulukatu 3). Helsingin kaupunki suunnittelee joukkoliikenneyhteyttä Laajasaloon ja uudelle Kruunuvuorenrannan asuinalueelle. Päätöksenteon tueksi on arvioitu yhdeksän eri vaihtoehdon ympäristövaikutuksia. Ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset on koottu arviointiselostukseen, joka on nähtävillä mielipiteitä ja lausuntoja varten 5.5.–3.7.2014 verkossa.

Pe 23.5. Mielenosoitus: EU:n ja USA:n sopimusneuvottelut uhkaavat demokratiaa ja luonnonvarojamme

Mielenosoitus kokoontuu klo 15 Narinkkatorilla. Kulkue lähtee liikkeelle klo 15.30, kiertää lenkin Helsingin keskustassa ja päätyy Kansalaistorille, missä on luvassa puheenvuoroja ja musiikkiohjelmaa. Mitä jos elintarviketurvallisuuteemme, työoikeuksiimme ja luonnonvaroihimme liittyvästä sääntelystä päättäisivät parlamenttien sijaan suuryritykset? Entä jos yhtiöt voisivat vaatia korvauksia siitä, että niiden voitot ovat pienentyneet liian tiukkojen työmarkkinasäädöksien tai liian ankaran ympäristölainsäädännön vuoksi? Entä jos näistä korvauksista päättäisivät kansallisten tuomioistuimien sijaan kansainvälisten lakifirmojen asianajajat? Edelliset vastaavat neuvottelut kaatuivat vahvaan kansalaisyhteiskunnan paineeseen, samaa tarvitaan nytkin!

Ma 12.5. – su 25.5. Siisti Biitsi -kamppanja

Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Siisti Biitsi -kampanja haastaa kaikki Suomen rannikon ja Ahvenanmaan siivoustalkoisiin. Kampanja-aika on 12.5.–25.5. “Talkoisiin voi osallistua vaikka työ- tai harrastusporukalla, yhdistyksenä tai ihan kavereiden kesken”, sanoo Siisti Biitsi -kampanjan projektikoordinaattori Jenny Gustafsson. “Kohderannan ja siivouspäivän saa valita itse.”

La 24.5. – su 25.5. Kevätseuranta -viikonloppu

Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa: ensihavaintoja ja lajien runsastumista.
Ensihavaintoja voi kirjata milloin vain. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna. Kevätseurantaviikonloppuina kannattaa lähteä ulos retkelle ja tehdä havaintoja kevätlajeista. Havaintoja voi ilmoittaa nettilomakkeella milloin vain! Tulostettava Kevätseurantalomake on myös ladattavissa PDF-muodossa.

– AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ –

1. Blogissa: Visioita ja painajaisia

Tyylitajun ja ymmärryksen puute näyttää vaivaavan Helsingin kaupunkisuunnittelua. Uuden yleiskaavan Visio 2050 -raporttia selatessa tuntuu, etteivät suunnittelijat tunnista esimerkiksi luontaisina säilyneiden metsä- ja ranta-alueiden merkitystä. Suunnittelussa tulisi jo varhaisessa vaiheessa nähdä luonnonrannat säilyttämisen arvoisiksi. Merellisyys syntyy meren läheisyydestä – ei sen alistamisesta huvipuistoksi.

2. Helsy Pasilan keskustakorttelista

Helsy pitää Pasilan keskustakorttelin asemakaavaluonnosta järkevänä ja toteuttamiskelpoisena. Tähän hyvien raideliikenneyhteyksien solmukohtaan Pasilassa on erittäin perusteltua rakentaa tehokkaasti.

3. Helsy Helsingin Energian biopolttoaine YVA:sta

Helsyn mielestä monipolttoainevoimalaitosta ei tulisi rakentaa Vuosaareen johtuen sen luonto-vaikutuksista. Esimerkiksi laajamittainen hakkeen poltto Helsingissä lisäisi mitä todennäköisemmin painetta polttaa turvetta muualla Suomessa, millä olisi ilmastolle, soille ja järville tuhoisat vaikutukset. Helsy korostaa energian säästämistä ja energiatehokkuuden parantamista ensisijaisina hiilidioksidipäästöjen vähentämiskeinoina.

4. Helsyn Meri-Rastilan valituksen 2. vaihe

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on perehtynyt kaupungin kaavavalituksestamme antamaan vastineeseen ja lausuu siitä omassa vastaselitteessään seuraavaa keskittyen lähinnä eräisiin vastineen epätarkkuuksiin ja virheellisiksi katsomiimme väittämiin. Lisäksi vastaselitteessä esitetään joitakin täsmentäviä huomioita.

– AJANKOHTAISTA HELSINGISSÄ –

. 1. HePo: Pyöräilyn edistäminen arjessa -ohjelma katsottavissa netistä

HePo oli mukana tuottamassa Stadi.TV:n Päätöksen äärellä -ohjelmaa, jonka aiheena oli pyöräilyn edistäminen arjessa. Ohjelmassa keskusteltiin siitä,  mitä pyöräilyn edistämiseksi voidaan tehdä asuinalueilla, taloyhtiöissä ja työpaikoilla. Ohjelmaa varten kuvattiin myös videoita HePon Hyvä Työpaikka Pyöräillä -hankkeeseen ja pyöräileviin työmatkabusseihin liittyen. Juhlavuosi on tulvillaan monipuolisia tapahtumia.

2. Hki: Helsingin Keskuspuisto täyttää 100 vuotta

Yli kymmenen kilometriä yhtenäisenä jatkuvan Keskuspuiston luonto on rikasta ja vaihtelevaa, ja sen eliölajisto on runsas. Puiston pohjoisosassa on viisi luonnonsuojelualuetta: Pitkäkosken rinnelehto, Haltialan aarnialue, Niskalan puulajipuisto, Ruutinkosken rantalehto ja Vantaanjoentörmä. Muita arvokkaita luontokohteita ovat muun muassa Maunulan pähkinäpensaslehdot.

3. Hki: Hajajätevesiasetus vaikuttaa myös Helsingissä

Haja-asutusalueiden vanhanaikaisten tai toimimattomien jätevesijärjestelmien uusimisen siirtymäaika päättyy 15.3.2016. Kyseiseen päivään mennessä kaikkien jätevesijärjestelmien on täytettävä tietyt asetuksessa luetellut puhdistustehovaatimukset. Hajajätevesiasetus näkyy myös Helsingissä. Pääkaupungissa on noin 1000 kiinteistöä, joita uudet puhdistusvaatimukset koskevat. Suurin osa näistä kiinteistöistä sijaitsee Sipoon lounaisosissa, jotka liitettiin Helsinkiin.

4. Hki: Mistä Helsingin kaupunginosissa puhutaan?

Hackathonissa syntynyt sovellus tiivistää yleiskaavan karttakyselyn avoimet vastaukset kaupunginosittain sanapilviin, joissa eniten esiintynyt sana näkyy isoimmalla. Tunnistatko, mikä kaupunginosa on kyseessä? Vapaamuotoisia kommentteja oli tullut 13,000 kappaletta. Erojen näkeminen näin isosta massasta on vaikeaa. Sanapilvissä useimmin kommenteissa esiintynyt sana on isoimpana. Yhdellä silmäyksellä saa käsityksen, mitkä sanat alueen kommenteissa ovat nousseet esiin.

5. Hki: Urban Helsinki tekee varjoyleiskaavaa

Urban Helsinki -ryhmä kyseenalaistaa nykyisiä kaupunkisuunnittelun säädöksiä. Säädösten vuoksi ei ole mahdollista rakentaa niin tiiviitä alueita, että palvelut ja yhteydet saataisiin kannattaviksi, kuvaa ryhmän jäsen, arkkitehtiopiskelija Antti Auvinen haastattelussa. Lisää rakentamista mahtuisi Urban Helsinki -ryhmän mielestä ainakin Itäväylän varrelle, Katajanokan satama-alueille, Keski-Pasilaan jo suunniteltujen tornitalojen lomaan ja Kruunuvuorenrantaan.

6. HSY: Pääkaupunkiseudun ilmastoteoilla kohti ilmastonmuutoksen hillitsemistä

HSY:n juuri julkaisema Pääkaupunkiseudun ilmastotekoja -katsaus esittelee parhaita esimerkkejä Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Helsingin seudun liikenne HSL:n ja HSY:n toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi heinä–joulukuussa 2013. Esimerkiksi Helsingin energiankulutuksessa on tapahtumassa merkittävä positiivinen käänne, kiinteistökohtainen lasin ja pienmetallin keräys vähentää maasta louhittavan raaka-aineen tarvetta, säästää energiaa jopa 90 prosenttia ja vähentää samalla hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi Helsingin seudun liikenteen Ota kevätlomaa autoilusta -kampanja toi 34 000 uutta matkakorttitilausta.

7. Dodo: Hanki lavakauluksia kaupunkiviljelmiä varten

Dodon kaupunkiviljelijöiden kautta saa myös tänä vuonna hankittua hyväksi havaittuja lavakauluksia oman (tai yhteisen) kaupunkiviljelmän perustamiseen tahi laajentamiseen. Lavakaulus on kuormalavoissa käytetty puinen ”kehys” josta saa siistin viljelylaatikon. Kauluksia voi pinota päällekkäin sen mukaan, miten korkean laatikon haluaa. Lavakauluksia myydään Kääntöpöydällä, Dodon kaupunkiviljelykeskuksessa Pasilassa (Tallikatu 33) tapahtumien yhteydessä (kts. kalenteri sivun reunassa).

8. HSL: Vuoden innostavin työmatkapyöräilijä valittiin

Osana valtakunnallisen pyöräilyviikon kampanjaansa HSL on valinnut vuoden työmatkapyöräilijäksi Berner Oy:llä työskentelevän Eevastiina Merlinin. Merlinin esimerkki on herättänyt työyhteisössä keskustelua työmatkapyöräilyn hyödyistä. Merlin on kannustanut työtovereitaan taittamaan työmatkansa polkupyörällä, pyöräilemään enemmän myös vapaa-aikanaan ja pidentämään pyöräilykauttaan. Merlin kertoo, että työmatkojen taittaminen pyöräillen säästää aikaa ja antaa energisen hyvän olon. Hän polkee työmatkansa niin auringonpaisteessa kuin lumipyryssäkin, ja vuodessa kilometrejä kertyy 4800.

– MUUTA AJANKOHTAISTA –

1. SLL: Eurovaalit lähestyvät – onko ehdokkaasi luonnon puolella?

Eurovaaliehdokkaista muun muassa Merja Kyllönen, Antti Kaikkonen, Anneli Jäätteenmäki ja Heidi Hautala ovat allekirjoittaneet Luonnonsuojeluliiton vaaliteesit. Lue vaaliteesimme ja tarkista, ketkä eurovaaliehdokkaista ovat niihin sitoutuneet: www.sll.fi/eurovaalit. Europarlamenttivaalit sunnuntaina 25.5.2014 sekä ennakkoäänestys kotimaassa 14.-20.5. ja ulkomailla 14.-17.5. Muista äänestää!

2. SLL: Metsätalous saa vapaasti häiritä lintuja ja tuhota pesiä

Lintumaailmassa eletään nyt pesänrakentamisen, lisääntymisen ja poikasten hoitamisen vilkkainta aikaa. Luonnonsuojelulain mukaan rauhoitettujen lintujen pesintää ei saa häiritä eikä pesiä hävittää. Metsätaloutta tämä häiritsemis- ja hävityskielto ei kuitenkaan koske. Metsäkoneet tuhoavatkin vuosittain suuren määrän lintujen pesiä, munia ja poikasia.

3. LL: Luonto-Liiton susiryhmä esittää petokorvausjärjestelmän täysremonttia

Nykyisellään järjestelmä ei toimi, sillä Lapin susikannan romahdettua metsästyspaineet kohdistuvat nyt uhanalaiseen ahmaan. “Ainakin suden osalta korvausjärjestelmä voitaisiin poistaa kokonaan, sillä poronhoitoalueella ei ole vakiintunutta susikantaa, ja alueelle satunnaisesti kulkevat yksilöt poistetaan nopeasti poikkeuslupien turvin. On vahva pelko siitä, että ahman kohdalla tulee käymään samoin”, sanoo Nina Harju Luonto-Liiton susiryhmästä. “Verovaroista maksettavat petokorvaukset vaikuttavat turhilta, kun korvauksetkaan eivät mahdollista susien eloa pohjoisessa. Pikemminkin korvauskäytäntö ylläpitää epätervettä elinkeinoa keinotekoisesti hengissä.”

4. Ilmasto.org: Eurovaaliehdokkaiden tavoitteita EU:n ilmastopolitiikalle

Uudet europarlamentaarikot ottavat kaudellaan kantaa suuriin ilmasto- ja energiapoliittisiin kysymyksiin, mm. kansainvälisen ilmastosopimuksen solmimiseen, EU:n 2030 ilmasto- ja energiatavoitteisiin ja päästökaupan korjausesitykseen. Miten eurovaaliehdokkaat aikovat toimia ilmaston puolesta EU-parlamentaarikkona? Ilmasto.org pyysi kahdeksalta ehdokkaalta eri puolueista puheenvuorot heidän tavoitteistaan EU:n ilmasto- ja energiapolitiikalle.

5. PK: Suomalaiset kannattavat ilmastolakia

Lähes neljä viidestä suomalaisesta (79 prosenttia) kannattaa ilmastolakia keinona ohjata kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä sekä parantaa ilmastopolitiikan ennakoitavuutta, ilmenee Kepan Taloustutkimuksella teettämästä mielipidetiedustelusta. Lisäksi kaksi kolmesta (67 prosenttia) haluaisi Suomen hallituksen toimivan painokkaammin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Vain viisi prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, ettei ilmastonmuutoksen torjuminen ole tärkeää.

6. WWF: Kuusi suomalaisyritystä vaihtaa ympäristöystävällisempään soijaan

WWF Suomi kysyi kaikilta suurimmilta soijaa tuotteissaan käyttäviltä tai soijaa sisältäviä tuotteita myyviltä toimijoilta niiden suunnitelmista siirtyä vain vastuullisesti tuotettuun soijaan. Suomalaisyrityksistä WWF:n soijahaasteen hyväksyivät Arla, Atria, Finnprotein, HKScan, Ruokakesko ja Raisioagro. Yritysten sitoumus vähentää soijan tuotannon ympäristövaikutuksia tuottajamaissa Etelä-Amerikassa.

7. YM: Ota kantaa: voiko ympäristöä koskeviin päätöksiin vaikuttaa

Perustuslaki takaa kaikille mahdollisuuden vaikuttaa elinympäristöä koskevaan päätöksentekoon. Nyt sinulla on mahdollisuus kertoa mielipiteesi muun muassa siitä, miten vaikuttaminen, osallistuminen ja tiedonsaanti toteutuu ympäristöpäätöksiä tehtäessä. Otakantaa.fi -kysely on avoinna 30.5.2014 saakka.

8. YM: Strategia: Biotalous on talouden seuraava aalto

Biotaloudella tarkoitetaan taloutta, joka käyttää kestävästi uusiutuvia luonnonvaroja biopohjaisten tuotteiden, ravinnon, energian, ja palvelujen tuottamiseen. Siitä odotetaan fossiilitalouden jälkeen talouden seuraavaa aaltoa. Hallituksen tavoitteena on kasvattaa biotalouden tuotos nykyisestä noin 60 miljardista eurosta sataan miljardiin euroon ja luoda 100 000 uutta biotaloustyöpaikkaa vuoteen 2025 mennessä. Nämä linjaukset sisältyvät valtioneuvoston 8.5.2014 hyväksymään periaatepäätökseen, jonka tavoitteena on vauhdittaa Suomen elinkeinojen uudistumista ja talouden nousua kasvun uusilla kärkialoilla biotaloudessa ja cleantechissä.

9. ELY: Suomen ja Viron välisen kaasuputken ympäristövaikutusten arviointi alkanut

Gasum Oy suunnittelee merenalaisen maakaasuputken rakentamista Suomen Inkoosta Viron Paldiskiin. Uudenmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Leena Eerola sanoo, että putkilinjan ympäristövaikutusten selvittämisessä ja lieventämisessä tärkeintä on putkilinjan reitin optimointi. “Arviointiselostuksessa tulee esittää useampia reittivaihtoehtoja. Nyt ohjelmassa on tarkasteltu pelkästään kahta merenalaista reittivaihtoehtoa, jotka poikkeavat toisistaan vain lyhyellä matkalla.” Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa on noudatettava varovaisuusperiaatetta ja arviointiselostuksessa kaasuputkelle on esitettävä ympäristöllisesti paras reittivaihtoehto.

10. IL: Säärintamat voivat aiheuttaa äkillisiä vedenkorkeusvaihteluita rannikolla

Suomen rannikolla on viime kesinä havaittu poikkeuksellisen rajuja meriveden korkeusvaihteluja ukkos- ja puuskarintamien yhteydessä. Ilmatieteen laitoksen hiljattain julkaistussa tutkimuksessa osoitetaan, että havaitut vedenkorkeusheilahtelut olivat pieniä meteotsunameja, sääilmiöiden mereen synnyttämiä pitkiä ja nopeita aaltoja. Ilmiö syntyy, kun sopivalla nopeudella meren yli liikkuva säärintama voimistaa mereen synnyttämäänsä aaltoa. Maanjäristysten aiheuttamista tsunameista ne erovat vain syntytavaltaan. Ilmiö on Suomen rannikolla harvinainen ja huonosti tunnettu.

11. IL: Siitepölyennusteet tarkentuvat huomattavasti

Turun yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen yhteishanke tuo apua siitepölyallergikoille uuden menetelmän myötä. Uudet siitepölyennusteet ovat sekä ajallisesti että maantieteellisesti oleellisesti tarkempia kuin nykyiset ennusteet. Palvelun pohjana oleva menetelmä on ainutlaatuinen koko maailmassa: se on yhdistelmä aerobiologista ja meteorologista asiantuntemusta, mallinnusta ja uudenaikaista informaatioteknologiaa.

– KÄY KOMMENTOIMASSA SUUNNITELMIA JA KAAVOJA –

1. Helsingin tulevaisuus tekeillä – Yleiskaava 2050

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on aloittanut uuden yleiskaavan laatimisen. Yleiskaava on pitkän aikavälin maankäytön suunnitelma, jolla ohjataan kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittämistä. Yleiskaavan valmisteluun voi osallistua koko suunnitteluprosessin ajan useilla eri tavoilla: tulemalla mukaan tilaisuuksiin, osallistumalla verkkokeskusteluun, ottamalla yhteyttä suunnittelijoihin tai jättämällä mielipiteen virallisina nähtävilläoloaikoina.

2. Kerro mielipiteesi Pikku Huopalahden suunnitelmista

Pikku Huopalahden pohjoisosaan, Mannerheimintien ja Vihdintien kulmaukseen, suunnitellaan uutta asuinaluetta. Asemakaavatyön pohjaksi on teetetty kolme maankäytön suunnitelmaa. Suunnitelmista voi antaa palautetta ja keskustella tällä palstalla 6. kesäkuuta asti.

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ystävällisin terveisin,
Johanna Kare-Haavisto
Järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

helsy@sll.fi
http://www.helsy.fi
050-3011633
Kotkankatu 9, 00510 Helsinki
Liity mukaan norppajengiin!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s