Helsyviesti

Helsingin ajankohtaiset ympäristöaiheiset tapahtumat ja uutiset yhdessä uutiskirjeessä

Helsyviesti 26.2.2016

Leave a comment

Helmikuu lähenne loppua. Karkauspäivä lähenne ja siirrymme maaliskuuhun odottamaan kevään tuloa.

 

—- AJANKOHTAISTA HELSYLLÄ —-

Helsyn tulevat retket

Pe 11.3. Pöllö- ja tähtiretki Vuosaaresta Talosaaren Torpalle klo 20.00 – 00.00

Alkukevään vaelluksella kuunnellaan pöllöjen huhuilua ja muita yön ääniä sekä katsellaan tähtitaivasta. Lähtö kello 20 Vuosaaresta Porslahdentien päästä, bussin 96 päätepysäkiltä.

Retken voi päättää joko Kantarnäsissa ja kävellä Talosaarentietä Uudelle Porvoontielle bussin 841 pysäkille tai jatkaa Talosaaren Torpalle, josta tullaan takaisin kimppakyydeillä. Sopimuksesta Torpalla voi myös yöpyä.

Oppaat: Paul Segersvärd, television Luonto lähellä -ohjelman tekijä ja Tuukka Perhoniemi, tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:stä. Jos taivas on pilvinen, tähtiopastus jää pois.

Vaativuus on keskitasoa kävelymatkat huomioiden:

  • Vuosaari–Kantarnäs 4,2 km ja Kantarnäs–Talosaarentien bussipysäkki 1,6 km, yhteensä noin 5,8 km.
  • Kantarnäsintie–Talosaarentie 280 (Husön ratsastuskeskus) noin 1,3 km.
  • Ratsastuskeskus–Helsyn Torppa noin 700 metriä.

Varusteet: Lämpimät vaatteet ja sopivat jalkineet (metsäteillä voi olla paljon lunta tai hyvin liukasta), taskulamppu, tähtikartta, jos on, ja lämmintä juotavaa. Evästauko pidetään matkan varrella ulkona. Torpalla voi myös nauttia omia eväitä.

HUOM! Torpalla voi myös yöpyä; sovi asiasta järjestösihteerin kanssa, puh. 050 30 11 633, helsy(at)sll.fi

Lisätietoa Torpasta: http://www.sll.fi/uusimaa/helsy/tulemukaan/torppa/torpalleretkeily

Kulkuyhteydet

Reittioppaasta näet reitin ja käveltävät kilometrit seuraavilla valinnoilla:

Bussi 96 Vuosaaren metroasemalta Porslahdentien päätepysäkille lähtee kello 20.47.
HUOM! Bussien vuoroväli on 20 min. Jos myöhästyt, soita Mirja Reijoselle, p. 050 1420.

Yöbussi 841N Helsingin keskustaan lähtee Söderkullasta kello 23.30 ja 01.00. Arvioidut ajat Talosaaren pysäkillä ovat kello 23.43  ja 01.13.

Lisätiedot: Mirja Reijonen, p. 050 1420.

*****************************************************************

Seuraa tulevia retkiä  Helsyn tapahtumakalenterissa

*****************************************************************

Helsyn Talosaaren Torppa

Torpan talovastaava on vaihtunut. Torpalla, voi yöpyä sopimalla asiasta ottamalla yhteyttä Helsyyn, puhelin 050 30 11 633 tai helsy(at)sll.fi.

—- AJANKOHTAISTA HELSINGISSÄ —–

ke 9.3.2016 klo 18.00 yleisötilaisuus Kallahden matalikon suunnitellusta suojelusta.

Kallahden matalikon suunnitellun luonnonsuojelualueen luontoa sekä hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa keskiviikkona 9.3. klo 18 Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa, Viikinkaari 2a.

Kallahdenniemi jatkuu etelässä vedenalaisena harjuna, jonka suojelua ympäristökeskus parhaillaan valmistelee. Viime kesänä tehty selvitys osoitti, että matalikolla on uhanalaisia vedenalaisia luontotyyppejä, joista tärkeimmät ovat meriajokasyhteisöt ja näkinpartaisniityt. Kallahden meriajokasyhteisöt ovat maakunnallisesti merkittäviä.

Lisätiedot:
– Luonnonsuojelualueet: ympäristötarkastaja Tiia Stén, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, puh. 09 310 64316, tiia.sten@hel.fi
– Hoitotoimet luonnonsuojelualueilla: metsävastaava Vesa Koskikallio, Helsingin kaupungin rakennusvirasto, puh. 09 310 38452, vesa.koskikallio@hel.fi

*******************
ke 9.3.2016 klo 17:30 Elokuva This Changes Everything

Missä: Dubrovnik Lounge & Lobby, Eerikinkatu 11, Helsinki (Corona-baarin alakerrassa; http://andorra.fi/fi/dubrovnik/ )

Elokuva alkaa kello 18:00.

Pääsymaksu: 2 euroa (salin ovelta ennen näytöksen alkua)

Avi Lewisin ohjaama ja Naomi Kleinin kirjaan “This Changes Everything” perustuva samanniminen elokuva näyttää seitsemän vahvaa kuvausta yhteisöistä etulinjoissa: Montanan Powder River Basinistä Alberta Tar Sandsiin, Etelä-Intian rannikolta Pekingiin.

Näitä kamppailutarinoita yhdistää toisiinsa Kleinin kerronta, joka kytkee hiilen ilmakehässä siihen talousjärjestelmään, joka syöksi sen sinne. Klein rakentaa elokuvassa kiehtovinta ja puhuttavinta ideaansa: voimme pysäyttää ilmastonmuutoksen tuoman eksistentiaalisen kriisin, jos muutamme epäonnistuneen talousjärjestelmämme joksikin radikaalisti paremmaksi.

This Changes Everything on provokatiivinen, mukaansatempaava ja katsomiskelpoinen jopa ilmastokeskusteluun väsyneille henkilöille. Se virkistää ja inspiroi, näyttää siteemme toisiimme, millaista elämää todella haluamme, ja miksi ilmastokriisi on sen kaiken keskiössä. Muuttaako tämä elokuva kaiken? Varmasti ei – mutta sinä voisit, jos vastaat sen kutsuun toimia.

Elokuva on englanninkielinen ja sen kesto on 89 minuuttia. Näytöksen jälkeen on varattu tunti aikaa keskustelulle. Järjestäjät: Helsingin seudun & yliopiston Maan ystävät, 350 Suomi, Ilmastovanhemmat, HY:n Attac ja TTIP-verkosto. https://www.facebook.com/events/359122027591392/

*******************

su 28.2.2016 klo 16.00 Tervetuloa Helsingin yliopiston Maan ystävien kansankeittiö Kupolin herkkuun

Tällä kertaa HYMY tarjoaa harvinaislaatuisen näytöksen Jobin ja Ellardin dokumenttielokuvasta Movement (2015). Tuhannet nuoret ihmiset ympäri maailmaa kamppailevat ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta. Jotkut kampanjoivat, toiset ovat valinneet suoran toiminnan, kolmannet levittävät tietoisuutta taiteen keinoin. Heitä kaikkia yhdistää usko siihen, että planeetan puolesta on mielekästä laittaa itsensä likoon. Mutta keitä he ovat? Mikä heitä ajaa? Elokuvantekijät Ellard ja Job kulkivat Euroopan halki ja kuvasivat neljän nuoren ihmisen elämää saadakseen näihin kysymyksiin vastauksia. Lopputuloksena syntyi dokumenttielokuva Movement. Elokuva on englanninkielinen. Elokuvan nettisivut ja traileri: http://www.movement-movie.org/

Ruokalistalla on vegaanista pizzaa. Ruokaa on tarjolla klo 16:00 alkaen ja ohjelma alkaa klo 16:30. Osoite: Mannerheimintie 5 B, Helsinki, 7. kerros, Kupoli-tila.

Kupoli ei valitettavasti ole esteetön tila. Hissillä on mahdollista päästä ainoastaan kuudenteen kerrokseen. Viimeinen kerros on kuljettavissa ainoastaan portaitse. Kupolissa ei myöskään ole inva-wc:tä. Tarvittaessa ota etukäteen yhteyttä: helsinki [at]maanystavat.fi Tervetuloa!

Tietoa tulevista kansankeittiöistä löytyy Kupolin blogista: http://kupoli.wordpress.com/
.

*******************

Helsingin kaupunki järjestää myös erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia joihin voit tutustua osoitteessa

http://hyvakasvaa.fi/
http://www.vihreatsylit.fi/

—KÄY KOMMENTOIMASSA KAUPUNGIN SUUNNITELMIA —

1. Yleiskaava

Lue Helsyn tiedoite yleiskaavaehdotuksesta

Viraston yleiskaavaehdotus toteuttamiskelvoton ja helsinkiläisten kokonaisedun vastainen

http://www.yleiskaava.fi/

https://www.facebook.com/helsinkisuunnittelee

***********************

2. Keskuspuistoryhmä

Keskuspuistoryhmä koostuu Keskuspuiston puolustamisesta kiinnostuneista kaupunginosayhdistysten ja ympäristö- ja virkistysyhdistysten edustajista sekä asian tärkeäksi kokevista kaupunkilaisista. Ryhmä on syntynyt uhasta ja huolesta, jonka Helsingin yleiskaavaehdotus on synnyttänyt Keskuspuistolle. Ehdotuksessa on osoitettu Keskuspuistosta kymmeniä hehtaareja rakentamiselle.

Ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 18.2.2016 Maunulan Saunabaarilla. Ryhmän seuraava palaveri pidetään 31.3.2016 klo 18 Maunulan Mediapajalla, Metsäpurontie 25.

Keskuspuistoryhmä kerää nimiä Keskuspuistoa ei saa supistaa -adressiin, jonka voi allekirjoittaa netissä osoitteessa http://www.adressit.com/keskuspuistoa_ei_saa_supistaa. Adressi luovutetaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille 3.5.2016 klo 15.30 Annantalon Auditoriossa, Annankatu 30. Tilaisuus on avoin kuntalaisille. Tilaisuuteen kutsutaan paikalle myös kaupunginvaltuutetut ja median edustajat.

Keskuspuistoryhmä järjestää Keskuspuisto-tapahtuma sunnuntaina 24.4.2016. Tapahtuma koostuu useasta tapahtumapisteestä Keskuspuistossa yleiskaavaehdotuksessa ehdotettujen kortteleiden rajoilla ja muuallakin. Tapahtumapisteissä kerätään nimiä adressiin, jaetaan tietoa Keskuspuistosta ja yleiskaavasta ja järjestetään luontotoimintaa lapsille. Tapahtumassa on mukana myös lintutieteellinen yhdistys Tringa ja Miljoona linnunpönttöä –kampanja.

Keskuspuistoryhmä tapaa kevään aikana kaupunginvaltuustoryhmät vedotakseen Keskuspuiston puolesta. Ryhmä on lähettänyt liikunta-, yleisten töiden ja ympäristölautakuntien jäsenille kiitosviestit hyvistä, yksimielisistä ja Keskuspuistoa puolustavista yleiskaavalausunnoista.

Facebookista Keskuspuistoryhmän löytää osoitteesta https://www.facebook.com/keskuspuistonpuolesta/. Ryhmällä on myös oma sähköpostilista, johon voi liittyä lähettämällä pyynnön osoitteeseen maija.hakanen@kolumbus.fi.

Lisätietoja:

Maija Hakanen

050 5704368

maija.hakanen@kolumbus.fi

******************************
———————————————————————-
Seuraava Helsyviesti  ilmestyy 11.3.2016

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ystävällisin terveisin,

Marja Rintala
Järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry

helsy@sll.fi
http://www.helsy.fi
050-3011633
Itälahdenkatu 22 B, 00210 Helsinki
Liity mukaan norppajengiin!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s