Helsyviesti

Helsingin ajankohtaiset ympäristöaiheiset tapahtumat ja uutiset yhdessä uutiskirjeessä

Helsyviesti 1/10 2018

Leave a comment

Hyvä Helsyviestin lukija,

lokakuu on käynnistynyt äärimmäisen tärkeiden ympäristöasioiden keskiössä: hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin mukaan ilmaston lämpenemisen rajaaminen 1,5 asteeseen vaatii nyt radikaalia muutosta ja pikaisia toimenpiteitä meiltä kaikilta. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ilmaisee syvän huolensa ja tehostaa toimintaansa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan luonnon puolesta. Helsingin lähiluontokohteilla ja kaupunkimetsillä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjujina. Viheralueet ja kaupunkimetsät ovat ilmaston kannalta merkittäviä ja siksi niiden suojeleminen on juuri nyt tärkeämpää kuin koskaan!

HELSYUUTISET JA HELSYN TULEVAT TAPAHTUMAT

25.10.2018 HELSYN JÄSENILTA

Aika 25.10.2018 klo 17.30-19.30.

Paikka: Itälahdenkatu 22 b, Helsinki

Helsyn jäseniltaan ovat tervetulleita kaikki jäsenet ja ei-jäsenet, joita luonnonsuojelu ja Helsyn toiminta kiinnostaa. Jäsenilta ja yhteinen illanvietto on oivallinen tapa tutustua toisiimme, keskustella luonnonsuojelun polttavista kysymyksistä Helsingissä ja maailmalla, tulla mukaan Helsyn toimintaan, ja ennen kaikkea löytää oma tapa vaikuttaa luonnon puolesta mahtavassa porukassa! Ilmoitathan osallistumisestasi jäseniltaan 22.10.2018 mennessä. Ilmoittautumislomakkeeseen pääset tästä.

Lämpimästi tervetuloa!

21.11.2018 HELSYN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS

Tiedoksi: Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidetään 21.11.2018 Tieteiden talolla klo 17.30 alkaen. Helsyn hallitus lähettää syyskokouskutsun erikseen.

TERVETULOA HELSYN HALLITUKSEEN!

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen hallituspaikat vuodelle 2019 ovat nyt haettavissa. Tule vaikuttamaan järjestömme toimintaan ja hae mukaan! Vuoden 2019 hallitus valitaan yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa 21.11.2018 Helsingissä, Tieteiden talolla. Lisätietoa Helsyn hallituksesta ja hallitustyöskentelystä täältä.

HELSYBLOGI

tänä syksynä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys julkaisee puheenvuoroja luonnosta Helsyn blogissa. Blogi esittelee monipuolisesti pääkaupunkiseudun luontoa, ilmiöitä ja ihmisiä luonnonsuojelun keskiössä ja sen ympärillä, sekä tarkastelee kriittisesti ja harkitusti päätöksentekoprosesseja.

Nopeasti leviävä jättipalsami on haitallinen vieraslaji ja tuttu näky monelle. Minna Mäkinen kirjoitti Helsyblogiin jättipalsamin kitkentätalkoista ja työn tärkeydestä. Lue blogi täältä.

HELSYN TULEVAT RETKET JA TALKOOT

Voit tutustua Helsyn syksyn retkitarjontaan tarkemmin Tapahtumat-sivultamme. Ilmoittautumislomakkeet ovat käytössä retkiin, joihin se vaaditaan. Kyseessä on alustava retkiaikataulu, johon saattaa tulla muutoksia.

13.10. ja 14.10. UUTELAN LUONTORETKIPÄIVÄT 

Aika: 13.10. ja 14.10 klo

Paikka: Uutelan Kämppä (Meriharjun luontotalon rannassa), osoite Uutelantie 32, Vuosaari, opastus Uutelantieltä.

Sukelletaan Uutelan rikkaaseen ja moni-ilmeiseen luontoon tulivuorten ja jääkauden merkitsemien rantakallioiden, korpilaaksojen, ikivanhoja mäntyjä kasvavien kallioiden, tervaleppäluhtien, rantaniittyjen ja nevan kautta.

13.10. “REITTI 2020”-vaellus HELSINGIN PÄÄRAUTATIEASEMALTA UUTELAAN

Aika: 13.10.2018 klo 9.00 – n. klo 18.00

Paikka: Helsingin rautatieasema, Aleksis Kiven patsaan luota kansallisteatterin edestä. Reitti päättyy Uutelan kämpälle.

Reitin kokonaispituus: 27,8 km, mutta vaellukselle voit osallistua myös vaihtoehtoisilta lähtöpaikoilta, jolloin myös reitinpituudet vaihtelevat. Vaihtoehtoiset lähtöpaikat, reitinpituudet ja lähtöajat löydät täältä.

Kaupunkivaellusreitti kulkee mm. Mustikkamaan, Kivinokan, Strömsinlahden ja Meri-Rastilan metsän kautta Meriharjun Uutelan kämpälle Vuosaareen. Uutelan kämpällä on mahdollisuus uida ja saunoa.

20.10.2018 TALOSAAREN TORPAN TALKOOT (HELSINKI)

Aika: 20.10 klo 10 – 16.00

Paikka: Talosaaren torppa kts. lisätietoa

Talosaaressa talkoillaan klo 10 – 16 kunnostamalla puutarhakompostia ja kukkapenkkiä. Tarjoillaan tulo- ja lähtökahvit plus suppiskeitto. Tarjoilun vuoksi ilmoittaudu Anneli Mikkoselle, p. 050 5992308.

24.10. VIERAILU KASVIMUSEOON

Aika 24.10.2018 klo 18-20.00

Paikka: Kaisaniemenranta 2. Tapaaminen Kasvimuseon pääoven edessä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Pääsemme kurkistamaan museon sisätiloihin ja kuulemaan, mitä aikoinaan kuninkaanlinnaksikin kaavaillussa 1903 valmistuneessa rakennuksessa nykyään tehdään. Vierailu on osoitettu Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenille.

KAAVAT JA HANKKEET:

Helsingin, Sipoon ja Vantaan yhteinen Östersundomin yleiskaavan käsittely jatkuu Helsingin kaupunginvaltuustossa

Nyt on aika vaikuttaa ja olla yhteydessä valtuutettuihin, jotta kaava saadaan palautettua käsittelyyn. Myös Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja pääkaupunkiseudun yhdistykset vetoavat päättäjiin alueen luonto- ja virkistysarvojen puolesta. Toteutuessaan kaava hävittäisi 1300 hehtaaria metsämaata vaurioittaen vakavasti valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaita luontokohteita. Linkki päivitettyyn uutisointiin.

Korkeasaaren vastaanottorakennusten ja Mustikkamaan leikkipuiston asemakaavaehdotus on nähtävänä 29.10 asti. Kaavassa huomio kiinnittyy leikkipuistoon, joka on esitetty rakennettavaksi yhteen Mustikkamaan arvokkaista lehtometsistä. https://kartta.hel.fi/Applications/hanke/showplan.aspx?sour=haku&id=2017-013216&map=yes

Uusimaa 2050-kaavaluonnos on nähtävänä 9.11 asti. Uusien suojelualuevarausten esittämisen osalta Helsingissä on rajoituttu pelkästään luonnonsuojeluohjelman 2015-2024 edustavimpiin kohteisiin. https://www.uudenmaanliitto.fi/aluesuunnittelu/valmistelussa_uusimaa-kaava_2050

Helsingin maankäytön suunnittelusta löydät tietoa täältä:
Helsingin avoimet kuulutukset
https://kerrokantasi.hel.fi/

SYYS-LOKAKUUSSA 2018 HELSYN ANTAMAT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET:

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys jätti 28.9.2018 seuraavan mielipiteen:

Asia: Mielipide Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden asemakaavojen osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan aineistoineen sekä yhteisiin suunnitteluperiaatteisiin

Seuraa Helsyn tekemiä kannanottoja Helsyn nettisivuilla.

MUUTA:

20.10. ILMASTOMARSSI #NytOnPakkoToimia

Aika 14:30-16:30, kulkue kohti eduskuntataloa starttaa klo. 15.00.

Paikka: Senaatintori

Useita järjestäjiä

Me vaadimme ilmasto-oikeudenmukaisuutta ja kannatamme uusiutuvan energian ja energian säästön lisäämistä, ekosysteemien suojelua, oikeudenmukaista siirtymää, tukea köyhimpien ilmastotoimiin ja ilmastokasvatusta kaikille koulutusasteille. 

20.10. VUODEN LUONTOKUVA -FESTIVAALI HELSINGISSÄ

Finlandia-talo. Ovet aukeavat klo 12. Liput 11,50–27,50.

26.10. JA 31.10. LONGINOJAN TAIMENEN KUDUNTARKKAILURETKET

Longinojan puroaktiivien yhdessä Helsingin kaupunkiympäristön kanssa järjestämät retket lähtevät

klo 18 Haaga-Helian parkkipaikalta, osoitteesta Latokartanontie 12.

LUONTOKESKUS HALTIAN VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Jarmo Latvan ja Lisse Tarnasen Käärmenäyttely 31.12.2018 asti.

Villasiivet, huovutettuja lintuja, huovutustaiteilija Filippa Loikkanen 1.11.2018 asti.

———–

Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenet:

Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla:
osoite, puhelinumero, sähköposti
Helpoiten pääset päivittämään omat tietosi
sll.fi sivustolta
http://www.sll.fi/site-actions/yhteystiedot kohdasta Sähköinen asiointi.

Kiitos!

Seuraava Helsyviesti ilmestyy ke 24.10.2018

Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa!

 

Syysterveisin,

 

Anna Kääriäinen

Järjestösihteeri

Helsy ry

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s