Helsyviesti

Helsingin ajankohtaiset ympäristöaiheiset tapahtumat ja uutiset yhdessä uutiskirjeessä

Helsyviesti 2/10 2018

Leave a comment

Hyvä Helsyviestin lukija,

Lokakuun 20. päivä lähes 10 000 ihmistä osoitti mieltään Ilmastomarssilla Helsingissä vaatien päättäjiltä nopeita ja konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ilmastomarssin kutsui kokoon yli 30 kansalaisjärjestöä ja yhteisöä. Suomalaiset ympäristö- ja luonnonsuojelujärjestöt tekevät tärkeää työtä luonnonsuojelun, tutkimuksen, kasvatuksen ja hyvinvoinnin puolesta. Yksi kokoonkutsujista oli suomalainen pitkän linjan järjestö Luonto-Liitto, joka tekee ainutlaatuista työtä lasten ja nuorten parissa. Ympäristötietoisuuden lisääminen ja luontosuhteen tukeminen ovat myös ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta avainasemassa. Lokakuussa Luonto-Liitto täyttää 75 vuotta. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys onnittelee ikinuorta luonnonsuojelijaa!

HELSYUUTISET JA HELSYN TULEVAT TAPAHTUMAT

25.10.2018 HELSYN JÄSENILTA
Aika: torstai 25.10.2018 klo 17.30-19.30
Paikka: Itälahdenkatu 22 b, Helsinki

Helsyn jäseniltaan ovat tervetulleita kaikki jäsenet ja ei-jäsenet, joita luonnonsuojelu ja Helsyn toiminta kiinnostaa. Jäsenilta ja yhteinen illanvietto on oivallinen tapa tutustua toisiimme, keskustella luonnonsuojelun polttavista kysymyksistä Helsingissä ja maailmalla, tulla mukaan Helsyn toimintaan, ja ennen kaikkea löytää oma tapa vaikuttaa luonnon puolesta mahtavassa porukassa!

KUTSU: HELSYN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 21.11.2018

Aika: keskiviikko 21.11.2018 klo 17.30 – 20.00
Paikka: Tieteiden talo, Helsinki

Kutsu: Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidetään 21.11.2018 Tieteiden talolla  Helsingissä klo 17.30-20.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Tilaisuuden aluksi retkeily- ja matkailutoimittaja Raija Hentman esittelee pääkaupunkiseudun retkikohteita.
Helsyn jäsenet tuntevat pääkaupunkiseudun retkikohteita ehkä paremmin kuin moni muu, mutta Uuden pääkaupunkiseudun retkeilyoppaan tekijä Raija Hentman saattaa yllättää konkarinkin muutamalla vinkillä. Kirjan yli 140 kohteesta esitykseen on valittu muutamia herkkupaloja.

Esityksen jälkeen jatkamme syyskokouksen sääntömääräisillä asioilla.
Pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan tulostasi 15.11.2018 mennessä osoitteseen helsy(a)sll.fi  tai puhelimitse: 0503011633, jotta voimme mitoittaa tilaisuuden tarjoilun.

TERVETULOA HELSYN HALLITUKSEEN!

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen hallituspaikat vuodelle 2019 ovat nyt haettavissa. Tule vaikuttamaan järjestömme toimintaan ja hae mukaan! Vuoden 2019 hallitus valitaan yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa 21.11.2018 Helsingissä, Tieteiden talolla. Lisätietoa Helsyn hallituksesta ja hallitustyöskentelystä täältä.

HELSYBLOGI

Uusi Helsyblogin on ilmestenyt! Ympäristöalan asiantuntija Sini Vuorinen kirjoittaa ilmastotalkoista, hiilijalanjäljen pienentämisestä ja siitä, mitä hyvää tästä kaikesta voi seurata. Käy lukemassa Helsyblogi täällä.

Helsyblogi esittelee monipuolisesti pääkaupunkiseudun luontoa, ilmiöitä ja ihmisiä luonnonsuojelun keskiössä ja sen ympärillä, sekä tarkastelee kriittisesti ja harkitusti päätöksentekoprosesseja. Mikäli olet kiinnostunut kirjoittamaan Helsyblogiin, ota yhteyttä järjestösihteeriin helsy@sll.fi.

HELSYN TULEVAT RETKET JA TALKOOT

Voit tutustua Helsyn syksyn retkitarjontaan tarkemmin Tapahtumat-sivultamme. Ilmoittautumislomakkeet ovat käytössä retkiin, joihin se vaaditaan. Kyseessä on alustava retkiaikataulu, johon saattaa tulla muutoksia.

Ma 29.10. LONGINOJAN TAIMENTEN KUDUN TARKKAILU (Helsinki)

Aika: maanantai 29.10.2018 klo 18.00- 20.00
Paikka: Lähtö Pukinmäen rautatieaseman lännenpuoleisen laiturin päästä, josta kävellään Longinojan sillalle, Savelan koirapuiston kupeeseen (Lucina Hagmanin kuja 2)
Huom! Voit myös tulla suoraan ensimmäiselle tarkkailupaikalle Savelan sillalle. Sijainti kartalla.
Retkellä säävaraus

Menemme katsomaan taimenten kutua tietokirjailija, luontokuvaaja Jarmo Niemisen johdolla.

Varusteet: saappaat ja säänmukainen, lämmin vaatetus, sillä paikalla seisoskellaan; eväät jos siltä tuntuu; taskulamppu.

La 4.11. KAAVAKÄVELY JOLLAKSEN UHATUSSA TONTTUVUORESSA JA ITÄNIITYNNIEMELLÄ

Huom! Muuttunut ajankohta! Kaavakävely järjestetään ennakkotiedoista poiketen 4.11. klo 11.00-14.00!

Paikka: Tapaaminen Puuskaniementien ja Kellaripellonpolun risteyksessä. Risteykseen pääsee Herttoniemen metroasemalta lähtevälle bussilla 85.

Kävelyllä tutustutaan nähtävillä oleviin Jollaksen suunnitteluperiaatteisiin maastossa ja lähemmin eräässä Helsingin arvokkaimmista metsistä, jossa on säilynyt vaihtelevaa ja monimuotoisuudeltaan rikasta luontoa. Aikaisemmat kaavoituskierrokset ovat kuitenkin haukanneen siitä suuria paloja. Ikivanhoja mäntyjä kasvavilla kallioilla ja varjoisilla sekametsärinteillä pohdimme, onko luonnon aika tosiaan väistyä villojen ja kerrostalojen tieltä tai tulisiko ne säästää paratiisimaisena luonnonsuojelualueena niissä pesiville haukoille ja tuleville sukupolville? Jollaksen suunnitteluperiaatteet

KAAVAT JA HANKKEET

LOKAKUUSSA 2018 HELSYN ANTAMAT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET

22.10.2018 Helsingin luonnonsuojeluyhdistys lausui Kallalahden matalikon luonnonsuojelualueen perustamisesta:

“Tuemme lämpimästi uuden luonnonsuojelualueen perustamista Kallahden matalikolle suojelemaan harjumaisia vedenalaisia osia sekä sen harvinaisia luontotyyppejä, linnustoa ja uhanalaisia eliölajeja. Yhdistys on kuitenkin huolestunut uuden luonnonsuojelualueen todellisista suojelullisista vaikutuksista, koska alueen käyttö veneilyyn, virkistykseen ja kalastukseen halutaan säilyttää edelleen laajana vähäisin uusin rajoituksin.” Lausunto: Kallahden matalikon luonnonsuojelualueen perustamisesta

KAAVAUUTISIA

HELSINGIN, SIPOON JA VANTAAN YHTEINEN ÖSTERSUDOMIN YLEISKAAVA

Yleiskaava toisi toteutuessaan pari kertaa Porvoon kokoisen kaupungin Sipoonkorven ja Natura-merenlahtien väliin. Se söisi metsäalueen, joka on kooltaan yli puolet Sipoonkorven kansallispuiston pinta-alasta. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen mielestä kaavaa pitää korjata niin, että alueen luonto- ja virkistysarvot turvataan. Asia on Helsingin kaupunginvaltuustossa keskiviikkona 24.10.2018 tilanteessa, missä Helsingin hallinto-oikeus pisti vastaavan Östersundomin uuden maakuntakaavan viime perjantaina täytäntöönpanokieltoon.

SLL:n Uudenmaan piirin uutisointiin

Korkeasaaren vastaanottorakennuksien ja Mustikkamaan leikkipuiston asemakaavaehdotus on nähtävillä 29.10 asti. Yhteen arvokkaaseen Mustikkamaan jäljellä olevista arvolehdoista esitetään yhä leikkipuistoa. Leikkipuistolle olisi hyvä löytää joku muu, vähemmän luontohaitallinen sijoituspaikka. Linkki asemakaavaehdotukseen
 
JOLLAKSEN SUUNNITTELUPERIAATTEET

Jollaksen alueella on useita arvokkaita suojelemattomia metsäalueita. Tärkeimmät metsät on yksilöity luontojärjestöjen Helsingin arvometsät-suojeluesityksessä
Jollaksen suunnitteluperiaatteet

Uusimaa 2050-kaavaluonnos on nähtävänä 9.11 asti. Uusien suojelualuevarausten esittämisen osalta Helsingissä on rajoituttu pelkästään luonnonsuojeluohjelman 2015-2024 edustavimpiin kohteisiin. Uusimaakaava

Seuraa Helsyn tekemiä kannanottoja Helsyn nettisivuilla
Helsingin maankäytön suunnittelusta löydät tietoa täältä:
Helsingin avoimet kuulutukset
https://kerrokantasi.hel.fi/

MUUTA

KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO HELSINKIIN

Osallistu keskusteluun ja vaikuta! Helsingin kaupunki tekee perustamisselvitystä siitä, voidaanko Helsinkiin perustaa kansallinen kaupunkipuisto ja mitä alueita siihen sisältyisi. Kansallisen kaupunkipuistosta käydään verkkokeskustelua  ma 22.10. klo 8.00 – pe 26.10. klo 16. Linkki keskusteluun.

27.10. LUONTO-LIITON 75-VUOTISJUHLAT

Aika: lauantai 27.10.2018 klo 11.00-14.00
Paikka: Helsingin Keskuspuistossa, Maunulan ulkoilumajan läheisyydessä

Lokakuussa Luonto-Liitto täyttää komeat 75-vuotta! Syntymäpäiväänsä ikinuori järjestö juhlistaa Helsingin komeimmassa metsässä, Keskuspuistossa.
Tule kanssamme juhlimaan Maunulan ulkoilumajan läheisyyteen ja luontopolulle.

Linkki

La 27.10.MEIDÄN METSÄMME-KANNANOTTO

Aika: lauantai 27.10. klo 14.00–16.30
Paikka: Senaatintorilla ja tuomiokirkon portailla
(Ohjelma siirtyy tuomiokirkon kryptaan, jos säätilanne vaatii.)

Jos olet huolestunut Suomen nykyisistä metsähakkuista, istu Helsingin tuomiokirkon portaille ja osallistu kannanottoon, jonka suojelijana on arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen. Ks. monipuolinen ohjelma ja kannanotto http://meidanmetsamme.org/

Pe 2.11.2018 METSÄN KANSA – AVOHAKKUITA, HISTORIAA JA SIELUMME KUVIA

Aika: perjantai 2.11.2018 klo 17.00-19.00
Paikka: Tieteiden talo, Helsinki

Suomen luonnonsuojeluliitto juhlii 80-vuotista taivaltaan metsäteemalla. Metsävuoden päätösseminaarissa katsomme hieman menneeseen, mutta myös ihmisten henkilökohtaisiin metsäsuhteisiin. Miten yhteisissä valtion metsissämme on päädytty avohakkuisiin? Mitä metsät suomalaisille tarkoittavat? Mitä tarkoittaa itselle rakkaan metsän katoaminen?
Tilaisuuden juontaa toimittaja ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen.

La 10.11.2018 SLL:n UUDENMAAN PIIRIN SYYSKOKOUS

Aika: lauantai 10.11.2018 klo 14.00-
Paikka: Viertolan päiväkeskus, Timontie 4, 04200 Kerava

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin syyskokoukseen ovat tervetulleita kaikki piirin yhdistysten jäsenet!
Ilmoittaudu viimeistään 4.11.2018 ursula.immonen (a) sll.fi

———–

Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenet:

Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla:
osoite, puhelinumero, sähköposti
Helpoiten pääset päivittämään omat tietosi
sll.fi sivustolta http://www.sll.fi/site-actions/yhteystiedot kohdasta Sähköinen asiointi.

Kiitos!

Seuraava Helsyviesti ilmestyy keskiviikkona 7.11.2018

Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa!
Parhain terveisin,

 

Anna Kääriäinen

Järjestösihteeri

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s